Oud-schaatser Mark Tuitert zocht én vond de manier om direct alert, scherp en gefocust te zijn: FIRST Energy Gum, een cafeïnekauwgom waarvan de smaak net zo krachtig is als de werking. Ideaal als je een sportprestatie wilt leveren, maar ook als je lang in de auto moet zitten of een belangrijke presentatie moet geven.


“Doe maar 2 espresso”, zei schaatser Mark Tuitert. Vlak voordat hij op de Olympische Spelen in Vancouver goud in de wacht sleepte, sloeg hij nog 2 twee straffe bakkies achterover. Als topsporter was hij altijd op zoek naar extra focus en uithoudingsvermogen. Dat extra zetje voor momenten dat hij het nodig had. “Sportwetenschappers zijn het erover eens dat cafeïne een positief effect heeft op je concentratie, energielevel en spieren”, zegt Tuitert. “Een espresso is in die zin prima. Maar ik wist in mijn achterhoofd dat het op een efficiëntere manier moest kunnen.”

Nadeel van koffie

Mark Tuitert had tijdens zijn schaatscarrière altijd een boekje bij zich. Daarin krabbelde hij filosofische gedachten en hersenspinsels die hij op een later moment in zijn leven nader wilde gaan onderzoeken. Er stond ook in: een gezond en gedoseerd cafeïneshot uitvinden. Een cappuccino of andere koffievariant mag dan lekker zijn en makkelijk wegklokken. Je weet nooit precies hoeveel cafeïne je binnenkrijgt. Het duurt een tijdje voordat de cafeïne door je lichaam wordt opgenomen én het heeft een laxerende werking. “Dat wil je niet als sporter”, aldus Tuitert.

Boost voor je energielevel

Een aantal jaar geleden liep Tuitert zijn huidige compagnons tegen het lijf. Zij waren op dat moment al bezig met de ontwikkeling van een cafeïnekauwgom. Tuitert: “Samen hebben we FIRST Energy Gum, een totaal nieuw product, in Nederland op de markt gebracht. Het is een kauwgom waarvan de smaak net zo krachtig is als de werking. Als je een kop koffie of energydrankje neemt, dan duurt het minstens een half uur voordat je daar iets van merkt. Met FIRST Energy Gum krijgt je energielevel al na 10 minuten een boost, omdat cafeïne sneller wordt opgenomen via de slijmvliezen in je mond.”

Ondertussen vindt het product ook zijn weg in de topsportwereld. Zo gebruiken shorttrackster Suzanne Schulting en diverse spelers van het Nederlands voetbalelftal de kauwgom voor en tijdens het sporten.

Prikkel voor je hersenen

Je kunt FIRST Energy Gum zien als een warming-up voor body en mind. “Het is een routine waarmee je je hele systeem aanzet”, legt Tuitert uit. “Dat merk je lichamelijk doordat je net een stukje sneller, harder en verder kunt. En het speelt ook door op geestelijk niveau. Cafeïne prikkelt het motivatiesysteem in de hersenen, daar staat het om bekend. Je bent daardoor eerder geneigd om van de bank te komen. Maar het is niet alleen de cafeïne waar je baat bij hebt. Het proces van kauwen zelf zorgt ook voor meer scherpheid, omdat kauwen de doorbloeding en werking van je hersenen verbetert.”

Alternatief voor energydrinks

FIRST Energy Gum wordt omarmd door sporters die hun prestaties over de grenzen van het haalbare willen pushen. Maar het is ook een geweldige booster als je geen olympische ambities hebt. “Ik neem FIRST zelf als ik lang in de auto moet zitten of wanneer ik als spreker op een podium sta. Het is een snel én suikervrij alternatief voor de momenten waarop je normaal naar koffie of een energydrink zou grijpen.”

Pure focus & energie

FIRST Energy Gum bevat 80 mg cafeïne en geeft binnen 10 minuten een boost in energie, focus en kracht. De werking houdt 5 à 6 uur lang aan. FIRST is vegan, suiker- en vetvrij. Kortom: een gezond en snelwerkend alternatief voor energydrinks en koffie. FIRST Energy Gum is verkrijgbaar via firstenergygum.nl als 5-pack (25 gums) en als single pack (5 gums) bij geselecteerde verkooppunten van BP, Total, Spar (Esso en Texaco), AH To Go en via Firstenergygum.nl.