Marco Verratti maakt zich op voor een jongensdroom: het spelen van de EK-finale. “Beide landen kunnen geschiedenis schrijven”, zegt de Italiaanse middenvelder. Zondag neemt Italië het op Wembley op tegen Engeland. “Ik verwacht een epic battle.”

Italië behoorde van te voren niet tot de topfavorieten voor dit EK. Verratti: “Voor het toernooi was er in het buitenland weinig geloof in ons, maar nu zien ze allemaal onze kracht. Italië is weer op het niveau waar wij moeten staan.”

Al 33 wedstrijden op rij is Italië ongeslagen. Een 2e Europese titel (de 1e en enige was in 1968) ligt op de loer. “Ik merk dat er nu weer heel wat enthousiasme is rond de Italiaanse nationale ploeg.”

Engeland won ‘m nog nooit

Engeland veroverde in 1966 in eigen land de wereldtitel, maar kon op EK’s nooit verder komen dan de halve finales. Deze keer heeft de Engelse ploeg wel het thuisvoordeel, in een met circa 60.000 toeschouwers gevuld stadion waar slechts enkele duizenden Italiaanse fans aanwezig zullen zijn. Björn Kuipers is op Wembley de scheidsrechter.