Nederland-Tsjechië, dat zou zondag weleens de achtste finale kunnen zijn in Boedapest. Luka Modric toonde dinsdagavond op 35-jarige leeftijd nog even zijn klasse en behoedde Kroatië van een afgang met een schitterende treffer en een keurige assist: 3-1 winst op Schotland.

De Schotten zetten eerst nog het Hampden Park in Glasgow in vuur en vlam met een heerlijke gelijkmaker, maar konden niet doorzetten en voor een stunt zorgen. Na 8 WK’s en 3 EK’s is het Schotland nog nooit gelukt om de groep door te komen.

Hoop voor Oranje

Nederland kan in ieder geval even opgelucht ademhalen. Er is weer een stap genomen om de nummer 3 uit Groep F te ontlopen. Bij een gelijkspel was dat zo goed als zeker voor Oranje. Nu moet het Nederlands elftal kijken naar Groep E. Polen moet in ieder geval niet winnen van Zweden. Als dat wel het geval is dan speelt Oranje sowieso tegen de nummer 3 van F. Verliest Zweden niet van Polen en Slowakije-Spanje wordt niet gelijk dan treft Oranje de nummer 3 van groep D en dat is: Tsjechië. Zij verloren met 1-0 van Engeland.

Schotse openingsfurie

De Schotten startten furieus in het kolkende Hampden Park. Het resulteerde al in 2 corners binnen 2 minuten. John McGinn gaf een scherpe voorzet die net voorlangs werd getikt door de Kroatische doelman Dominik Livakovic. WK-finalist Kroatië zette daar in het begin bar weinig tegenover. Langzaam namen ze het balbezit over, maar tot meer dan op z’n veteraans het balletje rondspelen kwam Kroatië niet.

Totdat de Kroaten besloten om de bal maar eens hoog het strafschopgebied in te schieten. Ivan Perisic lukte het om de bal met het hoofd klaar te leggen voor Nikola Vlasic: 1-0. Kroatië zat in de zo gewenste zetel en leunde rustig achterover. Schotland bleef enthousiast aanvallen, tot grote kansen leidde dat echter niet. Luka Modric liet wel nog even zijn klasse zien, maar de Schotse goalie David Marshall had een prachtige reflex in huis.

Fouten maken de wedstrijd aantrekkelijk

Het bleef een lekkere pot om te kijken. Er gebeurde zoveel en er ging vooral heel veel fout, wat de wedstrijd daardoor juist aantrekkelijk maakte. De Schotten deerden het immers niet of ze een foutje meer of minder maken. Zij blijven onvermoeid aanvallen. De beste man van het veld McGinn scoorde bijna, alleen hij zag zijn schot op het nippertje gepareerd worden door Livakovic.

Voor de rust was het toch Schotland dat het Hampden Park in lichterlaaie zette. Een afgezwaaide voorzet belandde bij Callum McGregor. De middenvelder van Celtic nam de bal met links aan en haalde snoeihard uit met rechts: 1-1. Schotland was helemaal terug in de wedstrijd en kon met een lekker gevoel een Schots theetje – en de supporters een biertje – gaan drinken.

Lepe Modric

Perisic werd net na rust met een leep balletje van Modric weggestuurd. De aanvaller van Inter knalde de bal echter tegen het lichaam van Marshall. In de tegenstoot was weer McGinn dicht bij een doelpunt. Hij kreeg zijn voet net niet goed tegen een verre bal bij de 2e paal.

Modric liet al een paar keer zijn uitzonderlijke klasse zien, maar zijn moment van de avond kwam in de 62e minuut. Op het randje van de 16 kreeg de middenvelder van Real Madrid de bal. Met ‘buitenkantje rechtervoet’ krulde hij de bal in de linkerhoek.

‘Tartan Army’ blijft schreeuwen
Na dit genotmomentje daalde de rust over Hampden Park. De Schotse fans realiseerden zich dat het voor hun ploeg, dat al zoveel moeite heeft met scoren, een vrijwel onmogelijke opgave was om nog 2 keer te scoren. Niet dat de Schotten het niet probeerden. Uiteraard veranderde er niets aan de heerlijke Schotse mentaliteit. De ‘Tartan Army’ ging er dus nog maar eens achter staan.

McGregor schoot nog maar eens van afstand, deze keer ver over. En Ryan Fraser deed even later precies hetzelfde. Ook een paar hoekschoppen waren niet besteed aan Schotland. Maestro Modric liet een kwartiertje voor tijd even zien hoe je een corner neemt. Hij legde de bal precies op het voorhoofd van Perisic. Over en uit voor Schotland.

Schotten stil, maar kop omhoog

De enthousiaste Schotten waar veel mensen een zwak voor krijgen dit EK. Een plek in de knockout-fase zit er weer niet in, maar ze hebben genoten. Zijn niet eraf gegaan tegen grote broer Engeland en wisten op de valreep ook nog een doelpuntje mee te pikken. Toch waren de Schotse supporters nog nooit zo stil in Glasgow.

En Kroatië? Dat komt met de schrik vrij. Het spel is nog steeds niet om aan te zien, maar de individuele klasse van Modric en Perisic maakt veel goed. In de achtste finale treffen zij de nummer 2 van de groep van Spanje, Zweden, Polen en Slowakije.