Italië staat in de finale van het EK 2020! Ondanks een lekker krulletje van Federico Chiesa hadden de Italianen penalty’s nodig om Spanje te verslaan. Jorginho scoorde de winnende pingel en werd zo de held van Italië.

Bij de Italianen kende de basisopstelling weinig verrassingen. Emerson verving de geblesseerde Leonardo Spinazzola. Aan de andere kant, bij de Spanjaarden, waren er wijzigingen genoeg. Zo speelde Eric Garcia naast Aymeric Laporte, in plaats van Pau Torres.

Mooi, maar ongevaarlijk voetbal

Spanje voetbalde mooi in de 1e helft, zoals we dat van ze kennen. Maar echt gevaarlijk was het niet. Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci vonden het wel prima, het getik van de Spanjaarden. Als het maar niet te dicht bij het Italiaanse doel kwam. Doelpunten vielen er dan ook niet. Niet aan Spaanse zijde, niet aan Italiaanse zijde.

Overigens kreeg Alvaro Morata geen basisplek in deze halve finale. De Spaanse bondscoach koos voor Dani Olmo als valse nummer 9, met Mikel Oyarzabal en Ferran Torres op de flanken. Een geinig probeersel, maar de Italianen waren er niet echt van onder de indruk.

Het krulletje van Chiesa

Ondertussen – we schrijven de 60e minuut – was het Federico Chiesa die de wedstrijd openbrak. De Italiaanse vleugelspeler zorgde na een uur spelen voor de 1-0. Ciro Immobile leek doorgebroken, maar een Spaanse verdediger kon dat met een tackle voorkomen. De bal kwam door die sliding voor de voeten van Chiesa. Hij legde de bal even goed voor zichzelf, net een metertje binnen de 16, en krulde ‘m vervolgens in de rechterhoek.

Op het verkeerde been
Toen die Morata in het veld kwam, werd Spanje een stukkie gevaarlijker. In de 80e minuut zorgde de spits – die in Italië bij Juventus voetbalt – zelfs voor de 1-1. Na een mooie aanval kon Morata afmaken; Gianluigi Donnarumma werd op het verkeerde been gezet.

Nog 30 minuten

Verlenging! Het belangrijkste om te melden uit de 1e helft van die verlenging is dat Chiesa met kramp het veld moest verlaten. Hij kon het laatste kwartier niet meer meedoen. Voornaamgenoot Federico Bernardeschi verving hem.

Domenico Berardi – die al eerder inviel – scoorde na 110 minuten de 2-1! Maar meteen toen hij wilde juichen, stak de grensrechter de vlag omhoog. Buitenspel. De VAR hoefde er slechts een paar seconden naar te kijken: inderdaad een paar meter buitenspel.

Penalty’s

Uiteindelijk moesten er pingels aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Italië trok uiteindelijk aan het langste eind: 4-2.

Finale

In de finale neemt Italië het op tegen Engeland of Denemarken. Die 2 landen spelen woensdag om 21:00 uur tegen elkaar in de andere halve finale. Ook die wedstrijd is op Wembley, net als de finale van zaterdag.