It’s not coming home. Weer niet. Alle seinen stonden op groen voor de Engeland-trein om eindelijk weer eens een toernooi te winnen. Het land mocht vrijwel alles thuis spelen, de loting was ook nog eens perfect, maar de trein crashte op het laatste station. Niet Engeland, maar Italië is Europees kampioen!

Het liedje wat al die maanden, zo niet jaren, gezongen wordt door de fans in Engeland, zal nu voelen als vervloekt. Als het NU niet gelukt is, met alles in het voordeel van de Engelsen, dan gebeurt het echt nooit meer. Dat zal althans het gevoel zijn, nu de Italianen voor de 2e keer in de historie Europees kampioen zijn.

Historisch snelle goal

Daar leek het overigens heel lang niet op. Engeland vloog, gesteund door meer dan 60.000 fans, op Wembley uit de startblokken. ‘The start of dreams’, riep de Engelse commentator op de BBC al. Luke Shaw scoorde al na 1 minuut en 57 seconden. De snelste goal ooit in een EK-finale, maar NIET de snelste goal ooit.

Europa fan van Italië

Engeland stond toen al op z’n kop, en terecht. Italië werd weggeveegd en had NIKS in te brengen in de finale. En dat terwijl eigenlijk heel Europa fan was geworden van de Italianen na het overtuigende traject van de openingswedstrijd van dit EK in Rome tot aan de finale op Wembley.

Engeland bibbert

Maar de tweede helft was heel anders. De Engelsen zagen de ‘It’s coming home-trein’ in de verte al wolken van bier de lucht in spuiten. De trein was er bijna, maar toen ging alles mis. Engeland durfde niet meer te voetballen en liet Italië terugkomen in de wedstrijd.

Bonucci scoort

Dat leverde een spervuur aan kansen op en uiteindelijk de onvermijdbare goal. Niemand anders dan oude rot Bonucci frommelde de bal achter Jordan Pickford. 1-1 was de stand en daarmee werd ook de verlenging gehaald. Engeland hoopte dat de ‘It’s coming home’-trein met 30 minuten vertraging alsnog station Wembley zou binnen komen rijden, maar op vierkante wielen van de spanning bleven de deuren op het perron dicht tot na de penalty’s.

Italië Europees kampioen

Toen de deuren opengingen, kwam niet Engeland, maar Italië als Europees kampioen uit de trein stappen. Belotti miste nog als eerste in de strafschoppenserie, maar dankzij een misser van Marcus Rashford, die in de 120e minuut inviel om penalty’s te nemen, werd die achterstand snel weggepoetst. Sterker nog: ook Jadon Sancho miste, terwijl hij óók inviel om juist de strafschop te nemen. Compleet gefaald. Bondscoach Gareth Southgate zal verbannen worden.

Met gescheld en stenen moest de machinist maken dat-ie wegkwam. Maar in Italië wordt hij de komende dagen met open armen ontvangen. Met de kersverse Europees kampioen aan boord: Italia! Het penaltytrauma van Engeland houdt aan. Rashford, Sancho én Saka misten allemaal.