Danny Makkelie verdient een standbeeld naast Wembley als Engeland het EK wint. De Nederlandse scheidsrechter hielp het ‘thuisland’ woensdagavond een handje in de halve finale tegen Denemarken. Makkelie gaf een hele makkelijke penalty aan parttime duiker Raheem Sterling. Aanvoerder Harry Kane scoorde in 2 instanties en schoot Engeland zo richting de finale.

Waren het de 50.000 fans op de tribunes die schreeuwden om een penalty, of was het een goedmakertje voor de strafschop die in de reguliere speeltijd niet werd gegeven? Makkelie zal het weten. Er was wel contact, dus kon VAR Pol van Boekel niet ingrijpen en de beslissing terugdraaien.

Eerder penaltymoment

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd schreeuwde een groot deel van Wembley ook al om een penalty, toen leek er meer aan de hand. Kane werd toen ondersteboven gelopen door een Deense speler, maar Makkelie zag het anders. De Nederlandse scheidsrechter gaf een vrije trap aan Denemarken en kreeg daarbij steun van Van Boekel.

Weinig genieten

Ten opzichte van de eerdere halve finale tussen Italië en Spanje viel er een heel stuk minder te genieten. Door de openingsgoal van Mikkel Damsgaard in de eerste helft schoot iedereen wakker. De Deen besloot een vrije trap loeihard tegen de touwen te janken. Daarna zat de schrik er goed in op de tribunes, want ‘Football was coming home’ toch? Gelukkig voor de dolenthousiaste fans was het even later al gelijk.

Simon Kjaer gleed de bal ongelukkig achter doelman Kasper Schmeichel: eigen doelpunt nummer 11 dit EK. Na de pauze gebeurde er bar weinig, op het penaltymoment dan na. Even leek heel Wembley te kunnen juichen, maar een kopbal van Harry Maguire werd prachtig gered door Schmeichel. Dus gingen we weer verlengen (voor de 7e keer dit EK).

Kapotte Denen

Denemarken zat eigenlijk al na de 60e minuut kapot en zij hoopten natuurlijk op strafschoppen. Die kregen ze ook, maar dan eentje tegen. Twijfelachtig of niet, de bal ging op 11 meter. Kane schoot eerst tegen Schmeichel aan, alleen wist in 2e instantie alsnog te scoren. Na de treffer kwam de Engelse zege niet meer in gevaar.

Daardoor mag Engeland zondag weer naar Wembley, voor de 6e keer dit toernooi. Daarin speelt het tegen Italië, dat een dag eerder van Spanje won.