Zwitserland staat in de kwartfinale van het EK. En er was geen gek die dat geloofde, op het moment dat Paul Pogba de 3-1 voor Frankrijk binnenschoot. Wát een comeback. Uiteindelijk waren er een penalty’s voor nodig om de winnaar te bepalen.

Het leek erop alsof Karim Benzema Frankrijk naar de kwartfinale zou schieten. Jarenlang mocht hij geen deel uitmaken van de Franse selectie. Hij was er niet bij toen de Fransen de EK-finale in 2016 verloren. Hij werd ook geen wereldkampioen met Frankrijk in 2018. Door een sekstapeschandaal werd hij telkens buiten de selectie gehouden. Voor dit toernooi maakte bondscoach Didier Deschamps een uitzondering. Benzema moést mee om zijn land naar een nieuwe finale te schieten.

De Zwitserse afgrond

In de groepsfase legde hij er al 2 in. Nu stond de 1e knock-outwedstrijd op het programma: de 8e finale, tegen Zwitserland. En die Zwitsers kwamen na een kwartier ballen al op voorsprong. Haris Seferovic scoorde de 1-0, terwijl de kansen daarvoor voor Frankrijk waren.

Fast forward naar de 55e minuut, met nog steeds 1-0 op de klok. Zwitserland kreeg in die minuut een penalty! Rodriguez mocht het buitenkansje voor de 2-0 benutten. Maar net zoals zoveel penalty’s op dit EK, werd ook deze gemist. Keeper Hugo Lloris plukte de bal er goed uit. En zo zakte Frankrijk niet dieper weg in de Zwitserse afgrond.

En toen was daar… / Getty Images

Verloren zoon

2 minuten later was het moment daar. Voor de verloren zoon. Voor het enfant terrible. Voor Big Benz. Op aangeven van Kylian Mbappé – die nog op zijn 1e doelpunt van het toernooi wacht – kon Benzema de gelijkmaker binnenwerken. Wat nam hij die bal schitterend mee. En wat gaf hij er nog een handig tikje aan om te scoren. Benzema stak zijn hand – die ene met het tape erom – in de afgrond en trok de Franse ploeg eruit.

Een herhaling van de 1e zin in de vorige alinea: 2 minuten later was het moment daar. Want in de 59e minuut zette Benzema de Franse formatie op voorsprong! Een smerig lopballetje van Antoine Griezmann werd door Benzema ingekopt.

Mooiste goal van de avond

Paul Pogba verdient het om genoemd te worden. De middenvelder maakte namelijk veruit de mooiste goal van de avond. Misschien zelfs die van het toernooi, hoewel Patrik Schick ook aardig kan trappen. Van grote afstand ramde Pogba de bal snoeihard in de rechterbovenhoek. Geen keeper die daar – met die kracht, snelheid en hoogte – bij kon. 3-1.

Verlenging!

Seferovic bracht de spanning in de slotfase opeens terug, door na een minuut of 80 de 3-2 te maken. Het leek wel een kopie van Kroatië – Spanje, want in de in de allerlaatste minuut maakte Mario Gavranovic de 3-3! Verlenging in Boekarest.

Benzema kon in de verlenging zijn sprookje niet compleet maken, want hij moest geblesseerd naar de kant. Niemand kon het sprookje compleet maken: er werd geen doelpunt gemaakt in de tweemaal 15 minuten.

Penalty’s!

En dus gingen we door naar de penalty’s. Daar trok Zwitserland uiteindelijk aan het langste eind: 5-4. Dat land speelt in de kwartfinale tegen Spanje.