Het doek is gevallen voor 8 van de 24 landen die mee mochten doen aan het EK 2020. Het gaat om 4 nummer 4’s en ook nog 2 ongelukkige landen die nog wel 3e werden, maar het qua punten en/of doelsaldo moesten afleggen tegen 4 andere nummers 3.

We nemen afscheid van:

Turkije

Vooraf door velen getipt als dark horse. Maar uiteindelijk bleek Turkije een kreupel paard, dat bijna zelfs de slechtste EK-deelnemer ooit werd qua punten (0) en doelsaldo (1-8). Ja, dezelfde Turken die niet lang geleden Nederland in de pan hakten met 4-2…

Finland

De Finnen debuteerden op een eindronde en komen toch mooi met een zege op zak naar huis. Wel jammer dat die pot, tegen Denemaken, totaal werd overschaduwd door de hartaanval van de Deen Christian Eriksen. ‘Suomi’ was niet de slechtste nummer 3, want op dat lijstje staat het land op plek 5.

Rusland

Over de Russen valt weinig positiefs te zeggen. Ze zijn er vaak bij op een eindronde maar komen niet zo vaak door de groepsfase heen. Met 3 punten en een doelsaldo van 2-7 druipen de kwartfinalisten van het WK 2018 (toen in eigen land) beschaamd af.

Noord-Macedoniƫ

In groep C, met Oranje als groepswinnaar, weerde Noord-Macedoniƫ zich kranig. De debutanten op een eindronde speelden naar hun kunnen en hadden tegen Nederland zelfs op 2-0 voorsprong kunnen staan. Maar het was uiteindelijk allemaal niet genoeg: het is 1 van de 2 landen (zie Turkije) met 0 punten. Nationale held Goran Pandev maakte vlak voor zijn pensioen nog wel 1 goaltje, tegen Oostenrijk (3-1).

Schotland

Voor Schotland, zo kregen we telkens te horen, was er op dit EK maar 1 ding belangrijk: niet verliezen van Engeland. Dat lukte: het werd 0-0. Daarvoor en daarna werden ze gewipt door Tsjechiƫ en Kroatiƫ, zodat de Britten met 1 puntje afdruipen.

Slowakije

De Slowaken stonden er na 2 speelronden echt niet zo slecht voor: 3 punten en een doelsaldo van 2-2. En toen kwam Spanje langs, dat na 2 moeizame duels eindelijk wat makkelijker het net wist te vinden: 5-0. Daardoor bleek Slowakije de slechtste nummer 3: game over.

Polen

Robert Lewandowski hield in de 3e speelronde tegen Zweden de hoop van Polen in leven. Hij maakte 2 goals, maar het mocht niet baten: Zweden won met 3-2 en de tegenvallende Polen moesten het doen met dat puntje dat tegen Spanje (1-1) werd gehaald.

Hongarije

Het wrede lot koppelde Hongarije in groep F aan Frankrijk, Duitsland en Portugal. In alle duels deden de Hongaren het boven verwachting goed: Portugal liep pas in de slotfase uit naar 3-0, tegen Frankrijk werd het 1-1 en tegen Duitsland kwam het land op 1-0 en 2-1 voorsprong. Wie had nou verwacht dat Hongarije maar 1 keer zou verliezen? Maar ja, met 2 punten eindigen ze zoals verwacht wel als 4e.