Spanje heeft zichzelf op het EK voetbal in Groep E opnieuw geen goede dienst bewezen. Na het eerdere, doelpuntloze gelijkspel tegen Zweden ging het zaterdagavond tegen Polen al een stuk beter. Gewonnen werd er opnieuw niet: 1-1.

Onder aanvoering van werkpaard Álvaro Morata in de aanval zocht Spanje vanaf het allereerste fluitsignaal naar de grootste kans. De allerbeste was eigenlijk gelijk raak: Morata liet Wojciech Szczęsny kansloos met een diagonaal schot.

Spanje had overwegend meer balbezit, waardoor Polen zich beperkte tot tegenhouden. Dit ging niet altijd gedisciplineerd: met name verdediger Kamil Glik had het lastig, anderzijds was de Spaanse defensie continu bezig met een ijverig spelende Robert Lewandowski.

Goal Robert Lewandowski

De Bayern-spits zocht nogal opzichtig naar zijn bevrijdende 1e goal. Nadat hij eerst 2 keer werd gestopt, was het kort voor het uur raak voor 1-1. Lang leek Polen niet te kunnen genieten van de gelijke stand, want kort daarop ging de bal op de stip. Gerard Moreno benutte het buitenkansje niét. Zijn inzet raakte het houtwerk en de Polen roken een resultaat. (lees door na de video)

Spanjaarden zien Moreno vanaf 11 meter missen, Poolse vakantiegangers juichen van blijdschap

In de laatste periode van de wedstrijd was Spanje nog altijd de meer aandringende ploeg. Alarmfase 11 werd het vaker aan Poolse kant. Zo miste Morata enkele opgelegde kansen en toonde Szczęsny zich een ware soldaat door als een dolle voor volk en vaderland tussen allerlei benen vóór en op de bal te duiken.

Stand van zaken

Gescoord werd er niet meer en zo toonde Polen zich vooral de morele winnaar van de wedstrijd. Na het eerdere verlies tegen Slowakije (1-2) én publieke excuses op nationale televisie lijken de Polen er mentaal beter in te zitten. Aan Spaanse kant lijkt de ellende nu toch toe te nemen na 2 punten uit evenveel duels.