Jonny Clayton heeft de Premier League of Darts 2021 op zijn naam geschreven. The Ferret verraste iedereen door de play-offs te bereiken, versloeg vervolgens Michael van Gerwen en was ook in de strijd der debutanten Josรฉ de Sousa de baas met liefst 11-5.

Het is een bijzonder verhaal van de 46-jarige Welshman. Hij dart nog niet zo lang op hoog niveau en doordat het deelnemersveld van The Masters op het laatste moment werd uitgebreid mocht hij daaraan meedoen. Hij won dat toernooi vervolgens en dat leverde hem een ticket voor de Premier League van dit seizoen op. Vervolgens wist hij op de laatste dag in een tweestrijd met Dimitri Van den Bergh de play-offs te bereiken.

Grootste titel

In de halve finale verraste hij Mighty Mike en boekte hij zijn grootste overwinning uit zijn loopbaan om vervolgens de Portugees De Sousa te overrompelen en de grootste titel uit zijn carriรจre te pakken. Bovendien mag de stukadoor uit Wales ook nog eens 290.000 euro op zijn bankrekening tegemoetzien.

Zenuwachtig begin

De wedstrijd begon zenuwachtig met veel fouten over en weer. Het was Clayton die op 1-1 de eerste break bemachtigde. De Welshman had zijn ontspannen flow te pakken en begon ook 180’ers te gooien. Het leek allemaal net wat makkelijker te gaan voor Clayton en hij liep stabiel uit naar een comfortabele voorsprong.

Scores

Het verschil zat hem in de scores, normaal een heel sterk onderdeel van The Special One. Deze keer liet de Portugees het echter op dat vlak afweten en Clayton was hem daarin zelfs de baas. De Sousa kon nog net voor de rust een leg afpakken van Clayton waardoor er met een 6-4-stand gepauzeerd werd.

Geen fan van pauzes

Clayton gaf na zijn gewonnen partij tegen Van Gerwen aan dat hij niet van pauzes houdt en dus moest hij scherp blijven na de rust. Deze keer gaf de Welshman geen voorsprong weg. Hij bleef onverstoord doorgooien en gaf geen kik als De Sousa eens zijn leg won. Het was eenrichtingsverkeer en elke keer als De Sousa een foutje maakte strafte Clayton het af. Zijn eerste matchdart miste hij nog maar de volgende kans liet hij niet liggen.