Michael van Gerwen heeft voor de 3e keer de World Matchplay gewonnen. Na titels in 2015 en 2016 is het in 2022 weer raak voor ‘Mighty Mike’. In een bloedstollende finale tegen Gerwyn Price sloeg Van Gerwen in de 29e leg toe. De geweldige eindstrijd in Blackpool eindigde in 18-14.


Een zeer knappe prestatie van Van Gerwen die weer helemaal terug is. De nummer 3 van de wereld had onlangs nog zijn hand laten opereren, maar daar was zondagavond niets van te merken.

Price grijpt geboden kansen

Van Gerwen kreeg direct een kans in de 1e leg die Price begon. 128 wist hij alleen niet uit te gooien. Price gaf hem niet nog een kans en greep zo de 1e leg. Van Gerwen begon aan zijn leg met een 180, maar gaf Price ook een kans om hem te breaken. De Welshman sloeg wel genadeloos toe met 101. De toon was gezet.

Van Gerwen raakt dubbels niet

Scorend ging het alleraardigst met Van Gerwen, maar hij kon de dubbels maar niet vinden. Hij had op 3-1-achterstand moeten komen, maar mistte 6 pijlen op legwinst. Price scoorde niet best, maar als je altijd een kans krijgt dan weet hij daar wel gebruik van te maken.Price stond heel lang op voorsprong

Bijna een 9-darter MvG

Zijn geweldige scores demonstreerde de Nederlandse topdarter in de 5e leg. Hij gooide 8 perfecte darts en miste weer de dubbel. De 10e pijl was wel raak en zo stond van Gerwen op het scorebord, net voor de break: 4-1.

Lekkere thee

Van Gerwen had lekkere Engelse thee gedronken en kwam uitstekend voor de dag na de korte pauze. Zo gooide hij in de 7e leg 160 uit. De scores bleven hoog en ja dan staat er geen maat op de ‘Shrek’ van het darts.

Price voorkomt gelijke stand

Price is natuurlijk ook zo’n type darter en kreeg toch weer een klein kansje om een gelijke stand te voorkomen. Die greep de Welshman en nummer 1 van de wereld uiteraard. Price had weer een breakje te pakken en we gingen met 6-4 weer een rust in.

Sloopkogel sloopt de triple 20
‘De Groene Sloopkogel’ denderde door met de scores en Price bleef bijna elke dubbel in 1 keer goed gooien. In de 14e leg miste Van Gerwen een pijl en Price aasde direct op die kans om een voorsprong van 2 breaks te pakken. Het hoge niveau zorgde ervoor dat Van Gerwen weer terugbrak met een fraaie 12-darter: 9-6.

Zeer hoog niveau

Na een 11-darter in zijn eigen leg, miste Van Gerwen een kansje om Price te breaken. In de leg daarop gooide Van Gerwen even 140 uit. Met zijn eerste 9 pijlen bleef hij boven de 120 gemiddeld gooien en Price stond op een dubbelpercentage van 63. Wat een wedstrijd, maar de break verschil bleef (11-9)!

Price mist 5 dubbels

Price dacht makkelijk op 12-9 te komen, maar hij miste heel zeldzaam liefst 5 keer de dubbel. Van Gerwen kon die opgelegde kans niet laten liggen en brak zo terug. In een lastige leg miste Van Gerwen tops en dubbel 10, en dat deed Price daarna niet. ‘The Iceman’ bleef koel en stond weer een break voor.

7

Van Gerwen was het even kwijt en gooide bij een 12-10-achterstand zelfs een score van 7. Toch kreeg Van Gerwen de kans om 74 uit te gooien in de leg van Price. Hij faalde op tops. Dat deed zijn tegenstander plots ook. Van Gerwen brak zo met dubbel 10 weer terug.

12-12

En eindelijk na 24 legs was daar weer de gelijke stand sinds 0-0. Price gooide zo waardeloos in die leg, dat Van Gerwen eindelijk zijn eigen leg weer kon houden. En zo stond het 12-12. ‘Mighty Mike’ kreeg daarna 2 kansen om direct Price te breaken, maar miste. Price kon daarom schreeuwend de pauze in met 13-12.

Bouncer

Een bouncer van Price op 145 over hielp Van Gerwen op weg naar de 13-13. Van Gerwen kon daarna de druk opvoeren, maar miste weer een kans op een break. Zo overleefde Price ook deze leg. Scorend bleef Van Gerwen veel beter, alleen Price bleef zeer stabiel op de dubbels. Daar waar Van Gerwen veel moeite mee had.

Eindelijk die voorsprong

Langzaam had MvG op de dubbels wel een stijgende lijn te pakken. Price moest dus vrezen met grote vrezen. En toen was daar het moment. De 1e voorsprong van ‘Mighty Mike’ in de wedstrijd en dat na 29 legs. Hij deed het in stijl door 130 uit te gooien.

Van Gerwen laat niet meer los

En toen had ‘Shrek’ beet en liet hij niet meer los. Hij was niet vriendelijk meer en pakte alles wat hij pakken kon. Hij brak nog eens door 114 uit te gooien en ondanks een nog steeds sterk gooiende Price, was Van Gerwen los en klaar om de World Matchplay-trofee de lucht in te tillen. En dan maakte hij het ook nog af met 121…bull’s eye!