Jeffrey de Zwaan heeft voor het eerst in 3 jaar de finaledag van een Euro Tour-toernooi behaald. De Nederlandse darter die zijn topvorm van een aantal jaar terug totaal kwijt is, won verrassend van Dirk van Duijvenbode in de 2e ronde van de European Darts Matchplay: 6-5. Met name de dubbeltjes vielen goed.


De Zwaan kon het extra prijzengeld goed gebruiken ook, want de Hagenaar zakt steeds verder weg op de wereldranglijst. The Cobra is gekelderd naar de 47e plaats van de wereldranglijst en moet goed z’n best doen om überhaupt zijn tourkaart te behouden. Van Duijvenbode is als mondiale nummer 14 daarentegen nog steeds heerlijke pijlen aan het keilen.

Vermoorde vlieg

In de 1e leg wist Aubergenius meteen te breaken (0-1) om vervolgens na het doodslaan van een vlieg op het bord de dubbel 16 erin te prikken om ook op 0-1 voorsprong te komen. Met een 76-finish gooide De Zwaan keurig zijn 1e leg op het scorebord (1-2). Na 3 missers van Van Duijvenbode gooide zijn emotieloze tegenstander een soortgelijke finish (72) voor de break (2-2).

Breakfestijn

Maar breaken dat kan Dirkie ook. In een matige inspiratieloze leg van De Zwaan, kreeg de hardcore-koning alle ruimte om de leg te stelen (2-3). Met een 11-darter forceerde De Zwaan het breakfestijn naar 3-3. Laatste 4 legs: break, break, break, break. Duijvenbode pakte opnieuw de voorsprong 3-4.

Toch kwam De Zwaan terug in de wedstrijd door na een matige leg van Van Duijvenbode de break te pakken voor 5-5. De Zwaan bleef rustig en gooide een geweldige leg om zijn stunt te verwezenlijken: 6-5.

Van Duijvenbode speelt zondag in de 8e finales van het European Tour-toernooi tegen de Engelsman Ian White.

Gemiddeldes/Finishpercentages:

Dirk van Duijvenbode: 96.44/33.3%

Jeffrey de Zwaan: 98.37/66.7%