Michael Smith heeft de kwartfinales gehaald van het WK darts. ‘Bully Boy’ versloeg in een geweldige tweestrijd Jonny Clayton met 4-3. In de beslissende set werd het uiteindelijk 6-4 door een rekenblunder van de Welshman.

Smith mag het in de kwartfinale opnemen tegen Gerwyn Price. De titelverdediger en nummer 1 van de wereld had in zijn 8e finale geen moeite met Dirk van Duijvenbode.

Smullen van 2 spelers die niets voor elkaar onder doen

Het was een clash om van te smullen. De laatste van de woensdagavond, maar niet minder lekker. De nummer 8 Clayton en 9 Smith van de plaatsingslijst stonden tegenover elkaar. Twee spelers die meer aan elkaar gewaagd zijn ga je niet zo snel vinden.

Al leek dat in het begin nog niet zo. Clayton had meteen de juiste versnelling te pakken en gaf niets weg in zijn eigen legs. De 1e set was daarom binnen voor de Welshman, omdat hij hem ook begonnen was.

Jonny Clayton

Clayton dacht dat het allemaal goed zat

Clayton op weg naar weer een whitewash?

In de 2e set was het verschil groter. Clayton leek op weg naar weer een overklassing. Eerder blies hij bijvoorbeeld al Gabriel Clemens met 4-0 van de baan. En de 2-0-voorsprong voor Clayton stond ook deze keer snel op het scorebord in Alexandra Palace.

Maar Clayton had niet gerekend op de weerbaarheid van de onverstoorbare ‘Bully Boy. Of moeten we ‘Bully Man’ zeggen? Smith is duidelijk gegroeid het laatste jaar en werd vooraf gezien als een grote outsider voor de wereldtitel. En Smith zette even zijn turbo aan om Clayton zijn hielen te laten zien. Het liet Clayton lachen, want ondanks dat hij het moeilijk ging krijgen zag hij ook wel in hoe heerlijke dartpot dit was.

Smith stijgt boven zichzelf uit

Smith ging een stuk beter gooien en maakte zijn achterstand rap goed. Hij greep in de 5e set zelfs de leiding. Met kansen om ook de 4e set op rij te winnen, liet de Engelsman het dan toch liggen. Clayton maakte dankbaar gebruik van die mogelijkheid en sleepte er een beslissende set uit.

Gewaagder aan elkaar ga je ze niet krijgen. Dat bewezen de 2 darters in de 7e set. Eerst brak Smith met een dikke finish en daarna deed Clayton gewoon hetzelfde. In de wetenschap dat je met 2 legs verschil moet winnen in de beslissende set zou het weleens op een ‘deciding leg’ kunnen uitdraaien.Sportiviteit was er ook genoeg

Misrekening verpest laatste kans voor Clayton

Maar dat gebeurde niet. Hoewel ze elkaar echt in de nek hijgden, elke fout werd direct door de ander afgestraft, kwam er geen ultieme leg. Smith voorkwam dat. Hij liet zien dat hij volwassen is geworden. ‘Bully Boy’ is ‘Bully Man’ geworden. Dan kan je wel de Premier League hebben gewonnen en nog tig van andere titels in 2021, Smith ging er niet van blozen. Hij greep zijn kans en brak Clayton.

Normaal slaat de Welshman dan wel terug, maar deze keer niet. De stand was 5-4 in legs voor Smith en Clayton had nog een kans. Hij maakte alleen een grove misrekening en kwam uit op 162. Smith kreeg zodoende 6 pijlen voor 160. Zijn 2e pijl op dubbel 10 was raak.

LEES OOK: Dit zijn de uitslagen op het WK darts van woensdag 29 december