De dartswereld werd deze week opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Kyle Anderson (33). ‘The Original’ had het darten weliswaar een klein beetje op pauze gezet, maar het verdriet is er niet minder om. Ron Meulenkamp sprak met Sportnieuws over wie Anderson was en de mooie momenten die zij meemaakten op de Tour.

Door: Bart van der Wijst

“Het nieuws kwam bij iedereen vrij onverwachts binnen. Ik wist wel dat hij regelmatig het ziekenhuis bezocht en dat hij diabeet was. Maar omdat hij in Australië zat, maakte je niet alles direct mee en dan hoor je ineens dit… Het is echt diep triest”, verzucht Meulenkamp.

“Ik kwam erachter via een groepsapp met vrienden. Daarin vroeg iemand: ‘klopt het dat Kyle Anderson is overleden?’. Al vrij snel kreeg ik in de gaten dat het nieuws ook echt waar was.”

Lolbroek

Dat Anderson geliefd was bij zijn collega’s was goed zichtbaar in de afgelopen dagen. “Absoluut. De Facebooks en Instagrams staan helemaal vol met condoleances”, ziet Meulenkamp. Ook de Nederlander kon goed opschieten met de Australische darter. “Ik kende hem natuurlijk super goed, elke keer als ik in Engeland was dan spraken we elkaar”, aldus Meulenkamp.

“Hij maakte altijd grapjes, altijd heel relaxed. Kyle gaf je het ene moment een compliment, om je vervolgens met de nodige humor weer de grond in te boren. Hij was ook een erg open persoon, je kon altijd bij hem terecht”, blikt Meulenkamp terug op hun tijd samen.

Lees ook: Dit was Kyle Anderson: 9-darters (waaronder tegen Van Gerwen), altijd vrolijk én geliefd

“Bij het ingooien deed hij altijd de gekste dingen, dan gooide hij weer een finish zoals alleen hij dat kon”, herinnert Meulenkamp zich. “Verder praatten we gewoon over het dagelijks leven. Je weet wel, mannenpraat. Kortom: je deelde gewoon heel veel met elkaar als je onderweg was.”

Gemis

Meulenkamp spreekt tijdens ons gesprek alleen maar lovende woorden over Anderson. “Hij had echt een groot hart en zoveel liefde voor de sport. Kyle had wel veel moeite om het thuisfront achter te laten, maar hij bleef juist in Engeland om hen een beter leven te geven. Dat tekende ook wel de persoon wie hij was”, aldus de Nederlandse darter.

“Altijd een glimlach, ik heb hem nog nooit chagrijnig gezien. Het zal een groot gemis in de dartswereld worden.”

Prestaties

Anderson stond nog altijd 45e op de PDC Order of Merit, maar was al een tijdje niet meer op toernooien verschenen. De Australiër koos er na de geboorte van zijn 2e zoontje voor om in zijn thuisland te blijven en alleen daar wedstrijdjes te gooien. Dat had ook te maken met de huidige coronacrisis.

Naast dat Anderson enorm geliefd was bij zijn collega’s kon hij ook verschrikkelijk goed pijltjes gooien. In 2017 won hij zijn enige grote prijs: de Auckland Darts Masters. Verder gooide Anderson 9-darters tegen Ian White en Michael van Gerwen. Met name die tegen de Nederlander naderde perfectie.