De Europees kampioen moet een play-off gaan spelen om deelname aan het WK eind 2022 in Qatar. Italië zette zichzelf voor aap door niet te scoren bij Noord-Ierland (0-0) en Zwitserland ging er dankbaar met het WK-ticket vandoor. De Zwitsers wonnen thuis met 4-0 van Bulgarije.

Het was een zinderend spannende ontknoping in Groep C maandagavond. Voorafgaand aan het allerlaatste duel stonden Italië en Zwitserland gelijk op punten. Alleen Italië had 2 doelpunten meer gescoord dan Zwitserland. Het onderling resultaat was weer in het voordeel van Zwitserland.

Italië

Nicolo Barella ziet de bui al hangen

Italië maakt rekensom makkelijk

Waar iedereen dacht aan het tellen en uitrekenen van het doelsaldo zorgde Italië voor een makkelijke rekensom. De formatie van Roberto Mancini, die in de zomer zo goed speelde en zich tot Europees kampioen kroonde, was absurd zwak maandagavond. Er zat geen fut in en in niets toonden de Italianen de passie die ze normaal gesproken zoveel hebben. De grootste kansen op goals waren zelfs voor de Noord-Ieren.

Zwitserland had het een helft lastig met scoren. Lang stond het dus op beide velden 0-0. Na rust brak het Zwitserse talent Noah Okafor de ban. De spits van RB Salzburg kopte keihard raak en schreeuwde het uit. De aanvalsregen bij Zwitserland ging door en de Zwitsers laaiden schot na schot op het doel van Ivan Karadzhov.

De allesbevrijdende 3-0 voor Zwitserland

It’s Itten voor Zwitserland!

Na een klein uur spelen zorgde een poeier van Ruben Vargas in de kruising voor de 2-0. Op dat moment had Zwitserland dus hetzelfde doelsaldo als Italië. Maar in Belfast stond het nog steeds 0-0. 1 doelpunt van Italië kon alles weer omdraaien en dus zocht Zwitserland met de grootste wil van de wereld naar de bevrijdende 3e treffer.

Na 2 ballen op de paal en 2 afgekeurde doelpunten was Cedric Itten verantwoordelijk voor een volksfeest in Luzern. Daar bleef het niet eens bij want Remo Freuler tikte er ook nog eentje binnen. Het feest was toen al een tijdje aan de gang want in Zwitserland wisten ze allang hoe Italië zich stukliep op de Noord-Ierse verdediging.

Italië-Portugal in de play-offs?

En dus mag het de laatste jaren zo goed presterende Zwitserland mag weer naar het WK. In de zomer kenden de Zwitsers nog een knap EK, waarin pas na penalty’s in de kwartfinale van Spanje werd verloren. Op datzelfde EK was een strijdend en passievol Italië heer en meester. Daar was maandagavond weinig meer van over. Wat rest is een play-off voor de Europees kampioen, misschien wel tegen Portugal.

Uitslagen Groep C:

Noord-Ierland – Italië 0-0

Zwitserland – Bulgarije 4-0

Eindstand Groep C:

1. Zwitserland 8-18 (15-2)

2. Italië 8-16 (13-2)

3. Noord-Ierland 8-9 (6-7)

4. Bulgarije 8-8 (6-14)

5. Litouwen 8-3 (4-19)

De 1-0 van Okafor
De 2-0 van Vargas
De 4-0 van Freuler