Villarreal heeft het ondenkbare gepresteerd. Voor het eerst in de clubhistorie weet de Spaanse ‘Yellow Submarine’ een Europese prijs te pakken. Het versloeg Manchester United in de Europa League-finale na een 1-1-eindstand en een sidderende penaltyserie. Iedereen schoot raak behalve doelman David De Gea. Gerónimo Rulli was de held bij Villarreal. De doorgaans tweede doelman van Villarreal scoorde om daarna redding te brengen.

Een Europese prijs is heel knap voor Villarreal, een plaatsje in de Spaanse Communidad Valencia met slechts 50.000 inwoners. Een voetbalgek dorpje dat na Europese successen (onder meer halve finale Champions League 2006) eindelijk iets tastbaars heeft.

PSV

Voor PSV is het een vervelende zege van Villarreal. Als Manchester United namelijk de Europa League had gewonnen dan waren de Eindhovenaren zeker van Europees voetbal geweest.

Bloedneus

In het begin viel er weinig te beleven. Een hoogstandje van Carlos Bacca, die een voorzet achter het standbeen gaf, uitgezonderd.

Verdediger Juan Foyt van Villarreal kwam even later in een pijnlijke botsing met Paul Pogba en lag groggy op het veld. Het bloed gutste uit zijn neus maar met een witte tulband kon de Argentijnse slager verder spelen. Na een klein half uurtje spelen reageerde wie anders dan Gerard Moreno uitstekend op een strak genomen vrije trap van Dani Parejo: 1-0.

Cavani

Net na rust kwam de bal in de kluts voor de voeten van Edinson Cavani en zo’n kans laat de Uruguayaan nooit liggen. Waar de eerste helft voor Villarreal was zo was de tweede helft in het voordeel van ManUnited. Onder aanvoering van Bruno Fernandes en Scott McTominay volgden de aanvallen elkaar rap op. Ondanks kansen voor Marcus Rashford, Edinson Cavani en Mason Greenwood lukte het ManU maar niet om te scoren. Aan de andere kant had Parejo ook een kans maar zo scherp als hij is bij vrije trappen, zo faalde hij bij een vrije schotkans.

Tactisch sterk

Het bleef maar 1-1, zo lang dat er niets anders op zat dan nog een verlenging te spelen. Beide ploegen hadden het tactisch sterk staan en gaven weinig weg. Dat veranderde niet in de verlenging. In de 100ste minuut besloot trainer Ole Gunnar Solskjaer pas voor het eerst te wisselen, maar nog steeds geen Donny van de Beek. Die overigens met een brede grijns op de bank zat, na het voor hem goede nieuws dat hij mee mag naar het EK.

Loterij

De verlenging kabbelde voort zonder al te grote kansen en zonder Van de Beek. De loterij van de penalty’s leverde vervolgens de Europese beker op voor Villarreal en hoe. Iedereen schoot onberispelijk binnen. Totdat de doelmannen aan de beurt waren. Rulli schoot strak binnen. De keeper die in LaLiga Sergio Asenjo voor zich moet dulden werd daarna de absolute ster door de strafschop van zijn landgenoot De Gea te keren. Dat terwijl De Gea al 34 strafschoppen als doelman niet had weten te keren en toen hij zelf een keer de kans kreeg om aan de andere kant te staan, faalde hij hopeloos.