Suriname is in 2022 niet op het WK te zien. Woensdagochtend verloor Natio met 4-0 van Canada, waardoor de WK-kwalificatie erop zit voor Suriname. Om die reden moet Suriname de vernieuwde droom om het WK te halen voorlopig op pauze zetten.

Door Brian Vesseur

Het WK werd voor Suriname opeens een stukje realistischer toen Suriname ongeveer 1,5 jaar geleden de beschikking kreeg over ‘diasporaspelers’. Jongens als Ridgeciano Haps mochten nooit voor Suriname uitkomen, omdat de regelgeving dat daar niet toestond. En met al die nieuwe spelers groeide Natio in kwaliteit.

Feestje

En dat bleef niet onopgemerkt. Steeds meer mensen in Nederland wilden zien wat bondscoach Dean Gorré aan het doen is met Natio. Was een WK dan écht mogelijk? Ziggo Sport sprong er de vorige wedstrijd handig op in door de wedstrijd tegen Bermuda (6-0) uit te zenden. Dat ze bij Ziggo Sport het Surinaamse commentaar niet weg kregen, was voor de kijkers een feestje. Commentator Marciano Zalman kreeg vanuit heel Nederland positieve kritieken.

Maar geen Zalman bij de wedstrijd tegen Canada: de kraker was in Nederland alleen te zien via schimmige websites. Zonde, want er stond veel op het spel tegen de Noord-Amerikanen. De winnaar van het onderlinge duel zou bovenaan Groep B eindigen, de enige manier om nog kans te blijven maken op een ticket voor het WK 2022. Bij een gelijkspel ging die eer – vanwege een beter doelsaldo – naar Canada. De opdracht voor Natio was dus duidelijk.

Opstelling

De opstelling van Suriname was behoudender dan in de voorgaande 3 groepswedstrijden. Canada is dan ook een stuk beter dan Bermuda, Aruba of de Kaaimaneilanden. Zo was er dit keer plek voor 2 controleurs op het middenveld: Dion Malone en Ryan Koolwijk.

Waar Canada misschien de favoriet was bij de bookies, daar kwam Suriname tot de 1e grote kans. Sheraldo Becker schoot snoeihard op de lat. Even later kreeg Canada een mogelijkheid, de bal ging via keeper Warner Hahn op de paal. Er waren toen ongeveer 20 minuten gespeeld.

Davies

Dat Canada de favoriet was, komt door jongens als Alphonso Davies van Bayern München en Jonathan David van Lille. De linksback van Bayern kwam na 37 minuten ook tot scoren. Hij kwam via de linkerzijde op en verschalkte Hahn: 1-0 voor Canada.

Een kwartier na rust zette David zijn land op een 2-0 voorsprong. Ondanks dat er nog een halfuur te gaan was, werd een stunt van Suriname steeds onwaarschijnlijker. Er waren 3 goals nodig om Canada nog uit te schakelen en zelf door te bekeren.

Dat gebeurde helaas niet. Sterker nog: David maakte nog 2 goals om er een hattrick van te maken: 4-0. Davies gaf 2 keer de assist op David, de laatste goal kwam uit een penalty.

In de ijskast

De WK-droom zit er voorlopig even op voor Suriname. Binnenkort moet de knop wel om: in juli wacht de eerste deelname ooit aan de Gold Cup. Op 13 juli staat de 1e groepswedstrijd tegen Jamaica op het programma. Die groepswedstrijden worden overigens – als het goed is – wél uitgezonden op Ziggo Sport. De Gold Cup is te vergelijken met het EK, maar dan voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Finalepoule

Op 12 en 15 juni speelt Canada het tweeluik tegen de winnaar van Poule E, Haïti. De winnaar van die wedstrijd sluit aan in de finalepoule. Daarin zitten al 5 grote landen (zoals de VS en Mexico), die worden vergezeld door 3 gekwalificeerde landen. Van die finalepoule gaan uiteindelijk de beste 3 naar het WK 2022, de nummer 4 speelt nog een intercontentinale play-offwedstrijd.