Ricardo Moniz is voor een maand geschorst door de Hongaarse voetbalbond. De Rotterdamse coach van Zalaegerszegi TE maakte zaterdag een statement tegen racisme. Zijn actie heeft hij niet alleen met een rode kaart moeten bekopen, ook mag hij dit kalenderjaar niet meer zijn team coachen.


Afgelopen zaterdag stapte Ricardo Moniz het veld in nadat een vol uitvak van tegenstander Honvéd continu apengeluiden aan het maken was wanneer de zwarte spelers van Zalaegerszegi TE aan de bal kwamen. “Ik heb de 4e official een paar keer gevraagd om dit te stoppen”, legde Moniz al eerder uit. “Maar hij hoorde niks, zei hij. Toen ben ik twee meter het veld in gaan staan. Daarvoor kreeg ik rood van de scheidsrechter. Mijn hele groep stond achter mij.”

‘Spelers en staf staan achter de hoofdtrainer’

Er hing de 58-jarige trainer een schorsing van 1 maand tot 2 jaar boven het hoofd. Sportdirecteur Attila Dragóner van Zalaegerszegi TE baalt van de beslissing, zo laat hij via de officiële kanalen van de club weten. “We betreuren het dat Ricardo Moniz de komende 4 wedstrijden niet op de bank kan zitten, maar ik kan wel zeggen dat de spelers en de staf van de club achter de hoofdtrainer staan en we geloven dat we hier uit zullen komen.”

Seizoenclimax

Moniz mist nu de laatste 4 wedstrijden van het seizoen. Ook het duel met Ferencváros, waar hij 10 jaar terug werkte, gaat aan zijn neus voorbij. Hij kondigde na zijn rode kaart nog aan dat hij naar de president van Hongarije of de UEFA zou stappen als hij geschorst zou worden. De vraag is of hij dat nu ook echt gaat doen.

Lees ook: Ricardo Moniz wil naar UEFA of president Orbán stappen na zoveelste racisme-incident in Hongarije