De 58-jarige Rotterdamse trainer van de Hongaarse club Zalaegerszegi TE is helemaal klaar met het racisme waar zijn spelers in Hongarije steeds mee te maken krijgen. Afgelopen weekend stapte hij met zijn ploeg van het veld op bezoek bij Honvéd, nadat de fans van de thuisclub continu apengeluiden maakten.


De oefenmeester kreeg zelf ook nog een rode kaart, omdat hij het veld in liep om zijn spelers mee te nemen naar de catacomben. “Ik maakte het voor de 2e keer in 4 dagen mee, dat was voor mij reden genoeg om het veld in te stappen”, vertelde Moniz aan de NOS. “Ik had de 4e official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen. Hij vertelde dat hij niets had gehoord en hetzelfde gold voor de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier, heel selectief allemaal.”

Incident bij FC Den Bosch

Moniz heeft eerder in zijn carrière te maken gehad met racisme. In 2019 was hij coach van Excelsior en zag hij hoe zijn speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door fans van FC Den Bosch. Daarna regende het steunbetuigingen, maar echte verandering kwam er niet, zag hij. “In 2019 is er niet tegen opgetreden. Iedereen praat erover en doet interessant. Dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niets gebeurd.”

Hij weet nog niet of hij geschorst zal worden. “Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen. Als die rode kaart blijft staan? Dat ga ik niet accepteren. Dan stap ik naar de UEFA. Het is klaar.” Moniz overweegt dan zelfs om naar de president van Hongarije, Viktor Orbán, te stappen. “Dat groepje van 20 procent, die gekken, zij moeten het voelen. Het gaat er ook om dat ik mijn spelers bescherm, want ik hou van ze.”

‘Ze staan achter me’

Daarom heeft hij ook hoop op een goede afloop van dit verhaal. “Gezien alle reacties tot nu toe, heb ik er vertrouwen in dat dit alles een positieve wending gaat krijgen. 1 ding weet ik wel: mijn technisch directeur en mijn spelers staan achter me. Daar gaat het om.”