Het was wederom een pijnlijk avondje voor Ajax. De ploeg van Alfred Schreuder verloor woensdag op bezoek bij Napoli (4-2) en zag Liverpool later op de avond winnen bij Rangers (1-7). Overwintering in de Champions League is heel ver weg, al zijn er zeker nog kansen. De scenario’s lees je hieronder.


Ajax kan nog op hetzelfde puntenaantal eindigen als Liverpool (9). In dat geval worden de regels van de UEFA erbij gepakt om te bepalen wie er doorgaat naar de knockout-fase.

Programma

26/10: Ajax – Liverpool

1/11: Rangers – Ajax

Kan Ajax nog door in de Champions League?

Ja! Het goede nieuws voor Ajax is: onderling resultaat telt zwaarder dan doelsaldo. Dit zeggen de regels bij een gelijk aantal punten:
1. Punten in onderlinge wedstrijden
2. Doelsaldo in onderlinge wedstrijden
3. Gescoorde doelpunten in onderlinge wedstrijden
4. Gescoorde uitdoelpunten in onderlinge wedstrijden
5. Gescoorde doelpunten in alle groepsduels
6. Gescoorde uitdoelpunten in alle groepsduels
7. Aantal overwinningen in de groepsfase
8. Uitoverwinningen in de groepsfase
9. Disciplinaire punten

Gunstigste scenario’s Ajax

1. Ajax wint met 1-0 van Liverpool óf met 2 doelpunten verschil van Liverpool
2. Ajax wint uit bij Rangers, Liverpool verliest thuis van Napoli

Uitleg

Liverpool heeft momenteel een beter onderling resultaat tegen Ajax: op Anfield werd het 2-1. De ploeg van trainer Alfred Schreuder móet dus in de eigen Johan Cruijff ArenA winnen van Liverpool om gelijk te komen.

Dat brengt ons bij punt 2. Om het doelsaldo gelijk te krijgen moet Ajax 1 doelpunt goedmaken ten opzichte van Liverpool. Toch zijn uitslagen als 2-1, 3-2, 4-3 etc. niet gunstig voor de Amsterdammers. Het doelsaldo zou dan weliswaar gelijk zijn, maar Liverpool heeft dan evenveel of meer uitdoelpunten dan Ajax (1).

1-0 zou perfect zijn, omdat Ajax dan het doelsaldo met Liverpool gelijktrekt én meer uitdoelpunten heeft gemaakt dan de ploeg van Klopp. In andere gevallen moet Ajax met 2 goals of meer verschil winnen van Liverpool om het op doelsaldo in onderlinge wedstrijden van ze te winnen.

Al de bovengenoemde punten komen pas in aanmerking wanneer Ajax en Liverpool allebei op 9 punten komen. Het kan dus nog ongekend spannend worden in Poule A van de Champions League. De 7-1 van Liverpool op bezoek bij Rangers kan wel eens doorslaggevend zijn geweest.

© Getty Images