Giovanni van Bronckhorst is het net niet gelukt om met zijn Rangers de Europa League te winnen. De Schotse topclub verloor de finale van Eintracht Frankfurt na penalty’s. Sam Lammers is de enige Nederlander die juicht om dit succes. De Atalanta-huurling bleef wel de hele 120 minuten (en bij de pingels) op de reservebank.


Het was extra pijnlijk voor Gio en zijn mannen. Ze kwamen op voorsprong in de reguliere speeltijd. Hadden de beste kansen in de verlenging en mochten ook nog eens de penalty’s nemen voor de uitzinnige Rangers-menigte. De enige die een strafschop miste voor Rangers? Aaron Ramsey. De ervaren speler die speciaal voor de strafschoppen in het veld werd gebracht…

Bloederig begin

De wedstrijd begon bloederig. Iedereen startte scherp, maar Johan Lundstram van Rangers was wel heel scherp. Hij kwam hoog met zijn been en de noppen van zijn voetbalschoen scratchte het gezicht van Eintracht-aanvoerder Sebastian Rode. Het bloed gutste uit zijn gezicht en de EHBO-behandelaars rapten naar de Duitser toe. Rode moest verder spelen met een tulband.

Goede organisaties

De zenuwen zaten er verder ook goed op. Coaches Van Bronckhorst en Oliver Glasner (Eintracht) hadden de boel goed neergezet. Het leverde in de beginfase weinig kansen op. Alleen de Japanner Daichi Kamada was een beetje gevaarlijk aan Duitse kant.

Aribo dicht bij openingstreffer

Bij Rangers viel de 1e echte kans pas in de 25e minuut te noteren. De Nigeriaanse spits Joe Aribo kreeg de bal randje 16, keek eens goed, en haalde lekker uit. De bal vloog net langs het doel van Kevin Trapp.

Rangers komt beter in de wedstrijd

Na een aardige kans voor Ansgar Knauff en een schotje van Filip Kostic, was het Eintracht-gevaar even geweken. En dus kon Rangers eindelijk eens gaan aanvallen. Langzamerhand namen de blauwen van Gio het initiatief over en dat zorgde voor een goede kopbal van Lundstram. Trapp kon de bal maar net over tikken.Van Bronckhorst instrueert zijn spelers bij een hitte-break (het was meer dan 30 graden in Sevilla)

Frankfurt pareert alle aanvallen

Verder kon Rangers niet veel bolwerken. De ploeg van Van Bronckhorst had wel de bal, maar Frankfurt wist alle aanvallende passlijnen eruit te halen. De Duitsers stonden erg goed georganiseerd. Het kwam het niveau van de wedstrijd niet ten goede. Er was gelukkig nog een 2e helft.

Vuurwerk begint op de tribune

De 2e helft begon in ieder geval met vuurwerk. Niet echt op het veld, maar in het vak van de Frankfurt-supporters. Het bengaalse vuur zorgde voor veel rook achter het doel van Allan McGregor. Tuta dacht dat de Rangers-goalie daar wel last van zou hebben en probeerde het van grote afstand, zonder succes.

Frankfurt stormt

Vervolgens schoot Jesper Lindstrøm maar een fractie naast. Het was duidelijk. De Frankfurt-storm was weer opgestoken. In de counter probeerde Rangers het deze keer. Via James Tavernier, de rechtsback die topscorer is van Rangers met 7 goals, belandde de bal bij Ryan Kent. Die haalde veel te wild uit: dik naast.

Aribo profiteert van blunder

Dan valt de bal uit het niets over de verdediging van Frankfurt door een achterwaartse kopbal van Eintracht-speler Djibril Sow. Aribo geloofde wel in die bal, zeker toen Tuta struikelde over zijn eigen benen. De sterke Nigeriaan denderde op Trapp af en plaatste de bal keurig in het netje: 1-0 voor Rangers!

Joe Aribo-Rangers

Aribo schreeuwt het uit na zijn goal in de EL-finale

Wedstrijd is los

De wedstrijd was los en Frankfurt vraagde andermaal om een penalty. Deze keer zagen de Duitsers hands, eerder dachten ze dat Rafael Santos Borré gevloerd werd. Het viel allemaal wel mee en dus floot scheidsrechter Slavko Vincic terecht niet voor een pingel.

Schotten kunnen achterin ook prutsen

Rangers toonde daarna aan dat ook zij kunnen blunderen achterin. Het leverde een onverwachts grote kans op voor Kamada. De Japanner stond oog-in-oog met McGregor, tikte de bal over de keeper heen, maar zag die op het dak van het doel belanden.

Borré tikt binnen

Even later valt die gelijkmakende goal alsnog. De Colombiaanse spits Borré kwam heel goed voor de Rangers-verdediging en tikte een strakke voorzet van (wie anders dan) Kostic binnen. De oud-Groninger heeft een handje van assists geven en was een van de beteren op het veld.Borré salueert bij het vieren van zijn gelijkmaker

Verlenging moet uitkomst brengen

Vincic liet nog even doorspelen maar floot toch echt voor het einde van de reguliere speeltijd na 96 minuten voetballen. En dus gingen we verlengen.

Tutaatje

Calvin Bassey deed een Tutaatje. Hij struikelde ook en gaf zo de bal bij de zijlijn aan Borré. De Colombiaanse spits rukte op, wilde uithalen, maar net op tijd herstelde Bassey zijn fout.

Schaken en bijkomen in de verlenging

Er ontspon in de verlenging lange tijd een schaakspel. Beide ploegen waren kapot en bang om nog een tegengoal te krijgen. Het zorgde daardoor voor weinig gevaar voor beide doelen. Rangers-linksback Borna Barisic was nog het meest dreigende. Hij schoot alleen recht op Trapp af.

Afstandschoten

Het bleef verder bij afstandsschoten. Steven Davis probeerde het namens Rangers: ongevaarlijk. Kristijan Jakic beproefde het geluk aan de andere kant: over.

Rangers sluit de verlenging af

Het slotstuk was voor Rangers. Een spervuur aan schoten in de laatste minuten van de verlenging. Trapp slaagde erin om met veel kunst en vliegwerk de bal uit het doel te houden. In de allerlaatste seconden kreeg Rangers nog een vrije trap. Tavernier mocht het uiteraard proberen. De bal vloog in de kruising, maar te zacht waardoor Trapp redde. En dan zit er maar 1 ding op: de penaltycarrousel.

De strafschoppen

Tavernier (Rangers): raak!

Lenz (Eintracht): raak!

Davis (Rangers): raak!

Hrustic (Eintracht): raak!

Arfield (Rangers): raak!

Kamada (Eintracht): raak!

Ramsey (Rangers): mis!

Kostic (Eintracht): raak!

Roofe (Rangers): raak!

Borré (Eintracht): raak!

Borré de man, Gio treurt

En zo was de Colombiaan Borré de grote matchwinner. Hij maakte gelijk en schoot de beslissende pingel binnen. Hij bezorgde Frankfurt de 2e UEFA Cup/Europa League. Na 1980 is het 42 jaar later weer raak voor de nummer 11 van de Bundesliga. En Gio treurt. Hij kon Rangers niet naar de titel leidde, maar deed het geweldig in Europa. Na 50 jaar kon Rangers weer Europees gloriëren, het mocht alleen niet zo wezen. Hoe lang moet Rangers nu wachten?

Feyenoord kan helpen met de verwerking

Hopelijk bezorgt Feyenoord volgende week Gio alsnog een goed gevoel en kan hij dit verlies goed verwerken. De vorige verloren finale was in zijn tijd als voetballer. De WK-finale met Oranje.Eintracht juichtRangers treurt