Ronald Koeman is ontslagen als trainer van FC Barcelona. Dat meldden bronnen aan Sportnieuws.nl en is even later ook bekendgemaakt door de club zelf. De pijnlijke nederlaag bij Rayo Vallecano was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Koeman kreeg Barcelona maar niet aan de praat de laatste tijd. Er werd al lange tijd om zijn ontslag gevraagd door verschillende groeperingen binnen de ‘culers’ van Barcelona, zoals de Catalaanse fans zich noemen. Zoals na de pijnlijke nederlagen in de Champions League tegen Benfica en Bayern München.

Een 1-0-zege op Dynamo Kiev en een overwinning op Valencia (3-1) hielden Koeman nog even op zijn plek. Ook omdat voorzitter Joan Laporta weifelend was om een flinke ontslagvergoeding te betalen. Bovendien wil de voorzitter eerst ZIJN kandidaat vinden voor de coachpost. Want zijn kandidaat moet wel er 1 zijn die voor lange tijd successen gaat brengen. En die mag niet falen.

Laporta focuste op andere zaken

Koeman was niet de trainer van Laporta, maar de voorzitter had ook andere dingen aan zijn hoofd. De erbarmelijke financiën van de club en de uitbreiding van Camp Nou. Dus mocht Koeman even blijven zitten.

Toen kwam El Clásico. Barcelona wist de supporters enigszins te pleasen, maar weer werd er verloren en nog wel van grote rivaal Real Madrid. Toen ook niet van Rayo Vallecano gewonnen werd moest Laporta wel ingrijpen.

Vertrek Messi en boze supporters

Zo komt een triest einde aan het dienstverband van Koeman bij zijn droomclub, dat ruim een jaar duurde. De 58-jarige coach gaf zijn functie als bondscoach van het Nederlands elftal op om in Barcelona aan de slag te gaan. Hij kreeg te maken met het vertrek van Messi, de slechte financiën en boze supporters. Het trieste dieptepunt was zondag na El Clásico toen hij door sommige onverlaten werd tegengehouden op de parkeerplaats en er op zijn auto werd gebonsd en gespuugd.

Een einde dat een coach als Koeman niet verdiende. Na het vertrek van Messi zat hij met een spelersgroep zonder hiërarchie en zonder veel kwaliteit. Vooral jeugdigheid. Dat de Nederlanders bij Barcelona ook waardeloos presteerden de laatste weken hielp Koeman ook niet echt. Wat blijft is de erfenis van Koeman. Want ondanks alles heeft hij toch aardig wat jonge talenten als Pedri, Nico en Gavi laten debuteren. Het is de vraag of de nieuwe coach, Erik ten Hag of Xavi wellicht, wel meer uit deze groep weet te halen.