Real Madrid heeft la decimocuarta te pakken. De Koninklijke heeft voor de 14e keer liefst de Champions League gewonnen. En dat mag best een wondertje genoemd worden. Want in een loco of zoals de Liverpool-fans zouden zeggen mental finale in Parijs was Liverpool véél en véél beter. Thibaut Courtois was de absolute held van de avond en Vinícius Júnior de matchwinner: 1-0.


Real Madrid is niet alleen de absolute koning van de Champions League, coach Carlo Ancelotti is de koningstrainer van de Champions League. De 14e CL-titel voor Real is immers ook de 4e CL-titel als trainer voor de Italiaan. Met AC Milan won hij 2 keer (2003 en 2007) en met Real nu 2 keer (2014 en 2022). Voor Liverpool was het extra zuur. De ploeg van trainer Jürgen Klopp was niet alleen veel en veel beter, maar liet ook de kans liggen op revanche voor de verloren CL-finale van 2018.

We zijn begonnen! (Om 21.36 uur)

21.36 uur klonk het fluitsignaal van scheidsrechter Clément Turpin voor de aftrap van de wedstrijd (oftewel de masterclass van Courtois). De Champions League-finale begon al met chaos. Chaos buiten het Stade de France, want supporters konden maar niet binnen komen. De Liverpool-supporters werden het zat en groepjes supporters zorgden voor stormlopen op de ingangen. Fans zónder kaartjes zaten in het stadion en fans mét een duurbetaald kaartje bleven netjes buiten wachten. Daardoor besloot de UEFA de wedstrijd uit te stellen.

Duizenden Liverpool-wachtenden

Ook na het eerst gefluit van Turpin stonden nog duizenden Liverpool-supporters buiten de hekken te wachten. Een groot leeg vak was daar het bewijs van. Maar de UEFA haalde opgelucht adem. De wedstrijd was begonnen.

Eerste kwartier gebeurt er niets

Liverpool zette vanaf minuut 1 vol druk op Real Madrid. De ploeg van Ancelotti verblikte of verbloosde niet en liet de ‘Reds’ uitrazen. Veel leverde het ook niet op in de beginfase.

Rode storm steekt op

De 1e doelpoging was in de 16e minuut en was direct gevaarlijk. Een goede Liverpool-aanval eindigde bij Mohamed Salah, die de bal fraai achter zijn standbeen speelde en bijna scoorde. Courtois redde uitstekend. Direct was de Liverpool-druk weer begonnen. Thiago Alcántara en Salah probeerden het, maar de bal vond de handen van Courtois.

Courtois’ vingertopje redt

Sadio Mané was daarna het dichtste bij de openingstreffer. Hij liep naar binnen en schoot tegendraads in de korte hoek van Courtois. De Belgische goalie kreeg hulp van de paal, maar hij kreeg ook nog een vingertopje tegen de bal.

grootste-kans-1e-helft-finale-uefa-champions-league-thibaut-courtois-en-paal-redden-real-madrid-schot-sadio-mane-liverpool

Courtois redt Real weer eens (met hulp van de paal)

Real creëert HELEMAAL niets

De rode storm ging even liggen, maar Real maakte daar geen gebruik van. De Koninklijke speelde in de 1e helft allesbehalve koninklijk en creëerde werkelijk waar niets. Dus toen probeerde het Salah nog een keer met zijn hoofd, weer bracht Courtois redding.

Dubieus VAR-moment

De Belg was de grote man van Real. Hij redde in zijn eentje alles wat er te redden viel en zorgde zo dat Real bij de rust nog leefde en niet met 2-0 of zelfs 3-0 achterstond. Even had het zelfs 1-0 voor Real kunnen zijn via Karim Benzema. Na héél lang kijken besloot de VAR toch dat het buitenspel was. Zeer discutabel en daar zal nog wel lang over nagepraat worden.

Bewussie van Fabinho?

In de rust kwam naar buiten dat de vraag was of Fabinho de bal bewust of onbewust raakte. Via de Liverpool-middenvelder kwam de bal namelijk bij de buitenspel-staande Benzema. Buitenspel of niet, de belissing stond en kon niet meer terug worden gedraaid. Real-fans voelden zich bestolen en de Liverpool-supporters haalden opgelucht adem.

Liverpool probeert het weer

De 2e helft begon met een kans voor Luis Díaz en Liverpool ging gewoon weer verder met waar het gebleven was. Mané, Salah, Trent Alexander-Arnold. Ze probeerden het allemaal, maar telkens vonden ze een Real-speler op weg naar de goal.

Oude voetbalwet in werking

En dan treedt die oude bekende voetbalwet in werking. Als je zoveel kansen mist, valt ie altijd aan de andere kant. Deze versie was wel heel extreem. Real had nog geen doelpoging genoteerd, maar de eerste de beste in de 59e minuut was raak: Vinícius Júnior!Vinícius Júnior danst na zijn doelpunt

Liverpool moet nog meer aan de bak

De Braziliaanse buitenspeler kreeg de bal van Federico Valverde en stond helemaal vrij om in te tikken in een leeg doel. En dus moest Liverpool nog meer aan de bak. Sterspeler Salah stroop zijn mouwen nog wat verder op en ging het Courtois weer moeilijk maken.

‘Die drommelse Courtois!’

Steeds was daar die drommelse Courtois, zal Salah hebben gedacht. De Belgisch topgoalie zat overal bij. Salah schoot geweldig in de kruising, maar de redding van Courtois was nog fantastischer. Ook toen Salah de bal bij de 2e paal wilde binnentikken was Courtois er supersnel bij.

3 keer raden wat er gebeurt

Het bleef eenrichtingsverkeer op de snelweg naar het doel van Courtois. Niets leek Liverpool te stoppen, behalve dan de 30-jarige muur uit België. Invaller Diogo Jota deed een duit in het zakje en verlengde een schot van Salah. 3 keer raden wat er gebeurde: Courtois redde.Daar is-ie weer: Courtois!

Ook 1-op-1 is Courtois onverslaanbaar

De grootste kans volgde daarna voor Salah. Hij kwam 1-op-1 met Courtois, maar zelfs dat won de Real-keeper. Met een tijgerachtige reflex duwde hij de bal uit het doel.

De muur van Real is de absolute CL-held

En zo groeide Courtois uit tot de absolute held van Real Madrid en de avond. Wat een ongelooflijke show van klasse en keeperstalent toonde de Belg deze zaterdagavond. Een nooit geziene finale waarin de keeper de held is en niet door 1 pingeltje te stoppen of een 1 reddingkje. Nee Courtois kreeg 25 doelpogingen te verduren en 10 schoten op doel. Kom daar maar even van bij.

Stormloop op keepersshirt Courtois

De Liverpool-fans zullen er om janken, maar de Real Madrid-supporters zullen nog lang feestvieren en allemaal het groene keepersshirtje van Courtois kopen. Wat een (doel)man van de wedstrijd!

Eimert Pruis

Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor Sportnieuws.nl. De (video)verslaggever richt zich vooral op sporten in Spanje, Spaans en Italiaans voetbal, en de Olympische Spelen. Heb je een tip? Mail naar eimert.pruis@sportnieuws.nl