Een bijzonder moment woensdagavond in de Champions League. Voor het eerst in de historie van het toernooi wordt een wedstrijd geleid door een vrouwelijke scheidsrechter. De Française Stéphanie Frappart fluit het duel tussen Juventus en Dinamo Kiev. “Man, vrouw; wat maakt het uit? Kwaliteit moet de doorslag geven.”

Nee, een golf van opwinding brengt de aanstelling van Stéphanie Frappart voor de wedstrijd Juventus – Dinamo Kiev niet teweeg. Daarvoor is het fenomeen van vrouwelijke scheidsrechters in het mannenvoetbal misschien ook wel al te nadrukkelijk ingeburgerd. Maar bijzonder is het onmiskenbaar, het feit dat voor het eerst een vrouw een duel in de Champions League leidt.

‘Moeiteloos geaccepteerd’

“Ik kijk er best naar uit, moet ik je zeggen”, stelt Fons Groenendijk tegen het AD, voormalig trainer van onder meer ADO Den Haag, Excelsior en Willem II. “Al moeten we er, denk ik, ook weer niet te veel de nadruk op leggen. Als jonge voetballer zou het voor mij misschien een thema zijn geweest. Maar nu? Man, vrouw; wat maakt het uit? Kwaliteit moet de doorslag geven. Levert ze die kwaliteit – en dat doet ze blijkbaar – dan wordt ze moeiteloos geaccepteerd door voetballers.”

Al flinke ervaring in mannenwereld

Nieuw is het voor Frappart niet om wedstrijden op hoog niveau te fluiten. De 36-jarige Française floot al diverse wedstrijden in de Ligue 1 en de Europa League. Ze had daarnaast de leiding tijdens de finale van de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. En ook de finale van het WK voor vrouwen in 2019, tussen Nederland en Verenigde Staten (0-2), kwam voor haar rekening.

Niks op het spel

“Maar veelzeggend is het wel dat Frappart een wedstrijd leidt waar niet zo gek veel meer op het spel staat”, signaleert voormalig toparbiter Mario van der Ende. “Kennelijk willen ze haar toch in de relatieve luwte laten starten. Hoe dan ook: ik vind het een prima ontwikkeling, passend bij de tijd waarin we leven.”