Janny Sikazwe werd woensdag in 1 klap wereldnieuws nadat hij het na 85 minuten wel mooi vond geweest op de Afrika Cup bij de wedstrijd tussen Tunesië en Mali. Dat terwijl er juist in blessuretijd al zoveel legendarische voetbalmomenten zijn geboren. Maar wat als scheidsrechters daar hetzelfde hadden geflikt?


Dan had Ajax bijvoorbeeld in de Champions League gestaan en was de uitspraak ‘Agüerooooooooo’ waarschijnlijk nooit geroepen. Wij zetten enkele legendarische voetbalgebeurtenissen op een rijtje die niet hadden plaatsgevonden wanneer er na 85 minuten was afgefloten.

1. Manchester City kampioen in 2012

Stadsgenoot Manchester United waande zich even kampioen na een overwinning op bezoek bij Sunderland en een 1-2-stand in het voordeel van QPR op bezoek bij Manchester City. Edin Dzeko maakte in de 91e minuut gelijk waarna Agüero zijn legendarische status bij de club verdiende. De Argentijn maakte diep, diep in blessuretijd de winnende: kampioenschap, check!

2. Manchester United wint Champions League

Als Pierluigi Collina in Camp Nou na 85 minuten had afgefloten dan was Bayern München de winnaar van het miljoenenbal, maar we gingen gelukkig gewoon vrolijk door. Teddy Sherringham maakte in de 91e minuut gelijk, Ole Gunnar Solskjaer zorgde voor de winnende een minuut later. Dat zorgde natuurlijk voor dolle vreugde in het rode gedeelte van Manchester.

3. Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp

Ook wij hebben met Nederland mooie momenten beleefd na de 85e minuut. Wat te denken van Dennis Bergkamp op het WK van ’98. De spits scoorde een fenomenale goal bij het ingaan van de blessuretijd. Het commentaar van Jack van Gelder kunnen we allemaal dromen, Nederland bereikte daardoor de halve finale.
4. Ajax niet naar de finale

Ajacieden hadden in 2019 graag gezien dat er na 85 minuten werd afgefloten, dan hadden de Amsterdammers in de Champions League-finale gestaan. Enkele vrouwelijke Ajax-fans telden al af van 10 naar 0 seconden, maar zo werkt het niet in de voetballerij. Lucas Moura sloeg ongenadig hard toe in de 96e minuut.
5. Deeeeeeeeeney

Ook deze beelden heb je ongetwijfeld een keer gezien via sociale media. In een knotsgekke slotfase kreeg Leicester City een penalty. Die werd gestopt door Manuel Almunia en aan de andere kant scoorde Troy Deeney in de 97e minuut. Daardoor gingen zijn naar de play-off-finale voor een plekje in de Premier League, daarin werd overigens verloren van Crystal Palace.