De Scudetto hangt in de lucht tussen het Colosseum en de Trevifontein. AS Roma hunkert naar glorie en gaf daar vorig jaar het startschot van met de eindzege in de Conference League. Met succescoach José Mourinho en een geweldige transferzomer zou het zomaar kunnen, die Scudetto. Dat denken ook twee Nederlandse Romanisti. Sportnieuws.nl sprak met de diehard-supporters van La Lupa (de wolvin). “Tocca a noi, nu is het onze beurt.”


Door: Eimert Pruis

Aan het woord is Rick Lindeman. Hij is voorzitter van Romanisti Olandesi, de grootste Nederlandse AS Roma-fanclub. Hij proeft de hongerzucht in Rome en het vertrouwen dat het na al die jaren nu eindelijk eens echt kan gebeuren. “Vorig seizoen hebben we als eerste Italiaanse club in 12 jaar weer iets gewonnen in Europa. De manier waarop dat gevierd werd, met de openbustour. Wij toonden aan Italië: wij winnen wél wat. En nu willen we ook meer.”

‘De meeste Romeinen zijn fan van Roma’

Lindeman kwam in aanraking met Roma toen hij een jaar architectuur studeerde in Rome. Hij voelde zich aangesproken door de clubliefde en het briljante van Francesco Totti. Toen hij door de stad liep en mensen uit het raam zag springen toen er gescoord werd, wist hij genoeg. Hij was verliefd geworden. “Het was vrij snel duidelijk. Om eindelijk zo te zijn wie je eigenlijk bent geworden. Als je naar de stad Rome kijkt dan zie je overal vrienden die bevangen zijn door AS. De meeste Romeinen zijn fan van AS Roma.”

‘Als voetbalromanticus hoef je dan niet verder te kijken’

Dennis Kas werd ook verliefd op Roma, maar dan op de verhalen. “De verhalen van AS Roma zijn veel mooier. Het shirt is veel mooier dan dat van Lazio. Als je een eerste blik werpt op Roma en uitkomt bij Totti, dan hoef je als voetbalromanticus niet verder te kijken”, zegt de sportredacteur van BN DeStem, maar vooral Romanista.

Winst Conference League

Kas ziet ook dat de Conference League heel veel heeft gedaan voor Roma. “Een aantal jaar geleden haalden we nog de halve finale van de Champions League en daarna is het bergafwaarts gegaan. We werden een Europa League-club en vorig jaar dus Conference League-club. We wonnen die wel en met de komst van Mourinho vlogen de verwachtingen al omhoog. Die waren altijd al hoog, maar de trotse supporters willen nu meer.”

Mourinho op een Vespa

“Je zag het met die muurschildering van Mourinho op een Vespa”, vult Lindeman aan. “Dat was het symbool van ‘nu gaan we het maken’. Mourinho heeft een hele grote status in Italië. Je ziet het op de manier hoe die Conference League titel werd gevierd. Alsof we zojuist het WK, de Champions League en het Songfestival ineen hadden gewonnen.”Mourinho is heel populair in Rome

Roma keizer van de transfermarkt

De transfermarkt ging open en in plaats van dat het succesteam uiteen werd gereten door hongerige technisch directeuren, bleef het kalm op het verkopende front. De belangrijkste spelers bleven en Roma haalde opeens tot schok van heel Italië Paulo Dybala. De ster van Juventus die niet wilde verlengen. Ook Nemanja Matic trok naar Rome en als klap op de vuurpijl werd nog even een speler van PSG gehuurd, een speler die met Liverpool alles won wat er te winnen viel: Georginio Wijnaldum.

‘Wijnaldum wordt ook gezien als hele grote aanwinst’

“Meestal gaan die spelers altijd naar Inter en Milan, maar nu gaan ze naar ons. Ik had er totaal geen rekening mee gehouden dat Dybala naar Roma zou kunnen gaan. Echt fantastisch, een topaankoop. Je zag het bij zijn presentatie, echt ongekend hoe we in Rome door het dolle heen waren”, zegt Lindeman. Kas zag het ook bij de komst van Wijnaldum. “Hij wordt gewoon gezien als een hele grote aanwinst. Een grote naam die je niet verwacht bij Roma. Als je die beelden ziet van zijn aankomst op het vliegveld of bij de presentatie bij de oefenwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Daar zaten ook gewoon 65.000 man op de tribune. En ik las dat de seizoenkaarten eruit vliegen, al een verdubbeling van het vorige seizoen.”

Van Gaal blij, Wijnaldum blij, Roma blij

Ook de fanclubvoorzitter stipt die oefenwedstrijd aan. “Er is weer behoefte aan voetbal en er gaat weer wat gebeuren. Wijnaldum is ook gewoon een hele interessante speler voor Roma. Eentje die keihard werkt en zichzelf wegcijfert voor het team. Als je kijkt naar het team voorin met egootjes als Dybala, Nicolò Zaniolo en misschien ook nog de transfervrije Andrea Belotti. Dan heb je wel een Wijnaldum nodig. Bovendien wil bondscoach Louis van Gaal dat ook zien hè. Dus Roma is ook voor Wijnaldum een uitkomst.”

‘Het gaat weer de goede kant op met Roma’

Het gaat volgens Lindeman ook verder dan alleen wat bijzondere spelers halen. Het hele fundament is weer goed bij Roma. “Als ik door de stad liep de laatste jaren werd ik altijd een beetje droevig. Er wordt zo veel bezuinigd, dat zie je op straat. Rome is minder mooi, de stad gaat achteruit. En dan heb je een sterk Roma nodig. We hebben nu ook een stadionplan met kans van slagen. Ook de eigenaren zijn heel goed bezig op de achtergrond. Het gaat weer de goede kant op met Roma en dus ook met Rome.”

Het AZ van Italië

Het wordt ook wel tijd, vindt Kas. De sportredacteur noemt Roma het AZ van Italië. “Roma is een topclub, maar kan zich financieel en qua geschiedenis niet meten met de grote clubs uit Milaan en Juventus. Roma hoort alleen standaard een outsider te zijn. De tijd dat Roma de vaste nummer 2 van Italië was, is ook al een tijd geleden.”Romanista Kas in vroegere tijden

Eeuwige nummer 2

Toch was de 3-voudig Scudetto-winnaar sinds de laatste titel in 2001 liefst 9 keer 2e in de Serie A. “Ja, we waren de eeuwige 2e. Het wordt nu weer tijd. En dan geen 2e. Nee, Tocca a Noi. Dat is Italiaans voor ‘Het is onze beurt’. Ik wil gewoon niet weer in die hope-cycle van Roma terecht komen. Elke keer krijg je hoop en dan word je weer teleurgesteld. Bij de finale van de Conference League veranderde dat. Wij keken met de groep van Romanisti Olandesi in een Spaans restaurant van een van onze leden. Fantastische belevenis.”

Toeteren en springen in de fontein

“Die jongens die de Conference League hebben gewonnen, kunnen in Rome echt niet meer normaal over straat. Je moet een restaurant afhuren wil je rustig van je pasta genieten”, zegt Kas. “Moet je voorstellen als Roma straks kampioen wordt. Dit biedt zo veel hoop aan zo veel mensen. Ik kan herinneren toen we Barcelona versloegen met 3-0 (heenwedstrijd 4-1 verloren) in de Champions League. De stad stond op de kop, toeteren, springen in de fontein. Je kan je bijna niet voorstellen wat er gebeurt als Roma dit seizoen kampioen wordt. Dan ga ik in ieder geval die kant op.”

‘Trek de Mourinho-klapper maar open’

Toch denkt Kas zelf dat het zo’n vaart niet zal lopen. “De aanval is geweldig, ook met Tammy Abraham en dan Lorenzo Pellegrini erachter. Alleen achterin heb je alleen Chris Smalling. En Gianluca Mancini is een gek, die wil iedereen door midden schoppen. Achterin moet dus nog wel een het ander gebeuren. Dus trek die Mourinho-klapper maar weer open. We hoorden al namen als Eric Bailly en Victor Lindelöf.”

‘Karsdorp wordt ook steeds beter’

“Nou, we hebben ook nog Leonardo Spinazzola. De uitblinker van het EK. Hij is het hele vorige seizoen geblesseerd geweest. Met Rui Patricio hebben we eindelijk een goede keeper. Rick Karsdorp wordt ook steeds beter. En met enfant terrible Zaniolo hebben we gewoon een geniale gek die ons het kampioenschap kan bezorgen.”Lindeman (rechts) is voorzitter van de Nederlandse AS Roma-fanclub

Roma is er klaar voor

Het is duidelijk, de volksclub is er klaar voor. De hongerige Romeinse wolven (Lupi) willen alle tegenstanders in de Serie A oppeuzelen totdat ze met de Scudetto de Trevifontein in kunnen duiken. Lindeman is overtuigd. Kas is wat minder stellig.

‘Laten we niet te hard van stapel lopen’

“Die tweedeling zie je nu ook in Rome. De ene helft zegt Roma moet gewoon meedoen voor de titel. Met deze aanwinsten, met deze trainer, we zijn minstens outsider”, zegt Kas. “De andere helft zegt ho, ho. We zijn vorig jaar 6e geworden. Laten we niet te hard van stapel lopen. Maar de top 4 moet zeker haalbaar zijn.”

‘Moet je voorstellen als Roma kampioen wordt’

Gedroomd wordt er momenteel volop in Rome. “Die jongens van de Conference League en spelers als Wijnaldum kunnen nu al niet meer over straat hier. Moet je voorstellen als Roma kampioen wordt. De voetbalgekke stad is dan te klein voor Roma”, denkt Kas. “Inderdaad, maar het zit er echt in”, sluit Lindeman af. “Tocca a noi.”AS Roma viert het winnen van de Conference League


Dybala wordt onthaald door Roma-fans als keizer van Rome

Eimert Pruis

Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor Sportnieuws.nl. De (video)verslaggever richt zich vooral op sporten in Spanje, Spaans en Italiaans voetbal, en de Olympische Spelen. Heb je een tip? Mail naar eimert.pruis@sportnieuws.nl