Frankrijk heeft de Nations League gewonnen, volgt daarmee Portugal op en is zo de 2e eindwinnaar van dit jonge landentoernooi. De finale was een heerlijke affiche tussen een Spaanse jonge garde en een megasterk Frankrijk. In 30 minuten werd iedereen vermaakt en zorgden een beauty van Karim Benzema en de snelheid van TGV Kylian Mbappé voor de 2-1 overwinning.

Spanje verdiende eigenlijk meer, maar kon niets doen aan de twee topaanvallers die ook nog eens in reuzevorm steken. Bij het doelpunt van Mbappé in de 80e minuut zat ook nog een hele grote buitenspellucht, maar het leek erop dat Eric Garcia de Fransen een handje hielp door de bal onderweg te raken. Frankrijk boog zo de achterstand om nadat Mikel Oyarzabal Spanje nog op voorsprong had geschoten.

Spanje en Frankrijk hielden elkaar lang in een ijzeren greep. Het niveau was heel hoog, maar er werden ook bar weinig risico’s genomen. Omdat de ploegen ook tactisch sterk stonden, viel er weinig te beleven in de 1e helft. Al had zowel Spanje als Frankrijk vroeg op voorsprong kunnen komen. Het begon met Karim Benzema, die keeper Unai Simon omspeelde maar daarna de bal niet goed voor kreeg. Vervolgens kon Pablo Sarabia vrij uithalen, maar er zat maar weinig kracht in zijn rechterbeen.

Topwedstrijd kan ook slaapverwekkend zijn

Het spelbeeld herhaalde zich en langzaam werd duidelijk dat een wedstrijd van zeer hoog niveau ook slaapverwekkend kan zijn. Supporters op de tribune in Milaan hadden geanimeerde gesprekken en de mensen op de bank voor de buis keken meer naar hun telefoonscherm dan naar het televisiescherm.

Spanje had Frankrijk toch het meeste in de tang. Kylian Mbappé werd beteugeld door vooral Eric Garcia, maar met hulp van zijn collega verdedigers. Niemand kwam echt los, maar de Spanjaarden waren de enige die er nog iets van wilde maken. Met de bevlogen jonge honden Gavi (17) en Yeremi Pino (18) onder aanvoering van de alleskunner en ervaren kapitein Sergio Busquets.

BAM op de lat en wakker worden!

Alles en iedereen schrok wakker door een knal op de lat. Niet het doel van Frankrijk maar het Spaanse doel werd plots bekogeld door de Fransen. Theo Hernández had bijna weer gescoord, nadat hij al matchwinner werd in de halve finale tegen België (3-2). Op het puntje van de bank en San Siro-stoeltje ging men zitten en dat betaalde zich uit.

Mikel Oyarzabal

Spanje op voorsprong (en terecht)

Oyarzabal was 1 minuut na de latbal van Hernández alert en haalde strak uit: 1-0. De wedstrijd vloog open en het volgende moment was nog mooier. De in bloedvorm verkerende Benzema was onzichtbaar totdat hij even de bal in de kruising krulde. Schitterend en het staat na een oogwenk weer 1-1.

Genieten geblazen

Het was daarna een genot om naar de wedstrijd te kijken. Het spel golfde op en neer en beide kanten hadden een paar technische spelers in de gelederen die de supporters lieten watertanden. 10 minuten voor tijd werd TGV Kylian Mbappé weggestuurd. Hij draaide zich richting keeper Simon en schoot beheerst raak. Iedereen van Spanje stak de handen de lucht in en het leek ook duidelijk buitenspel. Blijkbaar legde de VAR, met assistent-VAR Pol van Boekel, de lijn ergens anders neer want het doelpunt werd goedgekeurd.

De dubieuze goal van Mbappé

Dubieus maar wedstrijd wordt boeiender

Na nog tig herhalingen was de conclusie dat wellicht Garcia de bal onderweg licht getoucheerd had. Het bleef dubieus maar scheidsrechter Anthony Taylor was resoluut. Het zorgde er wel voor dat Spanje vol op de aanval ging en de wedstrijd zowaar nog boeiender werd.

Oyarzabal ramde de bal richting doel en stond al bijna te juichen toen hij zag dat Hugo Lloris een uitstekende save in huis had. De balkunstenaar Pino, niet diegene uit Sesamstraat, viel zo goed in dat hij eigenlijk nog wel een doelpunt verdiende. De tiener van Villarreal kon het gaatje ook niet vinden.

En dus mocht het dodelijk effectieve Frankrijk juichen. Allez les Bleus! Na de wereldtitel van 2018 weer een enigszins grote beker erbij. Toch 7,5 kilo en 71 centimeter groot. De eer stond nog meer op het spel en na het vervelend verlopen EK is dit een zoet toetje van 2021 voor Frankrijk.