Na veel tromgeroffel weet Ajax donderdagavond wie het moet kraken om zich na 3 jaar weer bij de Europese elite te voegen. Een poule des doods met Manchester City, PSG en AC Milan? Dat kan zo maar. Over de financiële en sportieve perspectieven van Ajax bij de opening van de Champions League.

In welke pot zit Ajax?
Hoewel er vanavond nog tickets te vergeven waren, wist Ajax al dat het in pot 3 plaatsneemt. Vorig jaar had de Amsterdamse club een betere status (pot 2). Daar staken de sterkste ploegen in Frankrijk (Lille), Portugal (Sporting) en de Europa League (Villarreal) nu een stokje voor ondanks dat zij de afgelopen 10 jaar minder presteerden dan Ajax in Europa.

Die kampioenen, die voor Ajax de gunstigste tegenstanders uit de 1e pot lijken, verdreven grootmachten naar pot 2. Zo kan Ajax in een groep met bijvoorbeeld Lille, Sevilla en Malmö ‘gunstig’ loten, maar kan algemeen directeur Edwin van der Sar Ajax in Istanboel ook in een poule des doods met – pak ‘m beet – Manchester City, Paris Saint-Germain en AC Milan zien belanden.

Loting is belangrijk voor Ajax

Fans denken met weemoed terug aan de Europese glanstocht van 2019. Sindsdien sneuvelde Ajax twee keer in de groepsfase. Spelers zijn gewezen op de vurige wens om weer eens te overwinteren. Coach Erik ten Hag zei na zijn contractverlenging de Europese top weer te willen ‘ergeren’. De trainer beseft dat die missie grotendeels afhankelijk is van de loting. Je kunt nog zo ambitieus zijn, tref je twee miljardenploegen, dan ben je haast al gezien. Nog los van de jackpot die vanaf de achtste finales steeds lonkt (begint met negen miljoen), wil Ajax dolgraag wedijveren met de crème de la crème van Europa. Om eigen spelers te laten rijpen en aan boord te houden en steeds grotere doelwitten te kunnen lokken om zo stapsgewijs de grootmachten in het vizier te krijgen.

Ajax gaat meer geld krijgen door ontbreken PSV

Die levert Ajax niet vele miljoenen extra op. Wat wel zo is, is dat de kassa in Amsterdam weer vele malen harder rinkelt dan die in Eindhoven. Ajax ontvangt net als de andere 31 CL-deelnemers een startpremie van ruim 15 miljoen. 600 miljoen van de ruim 2 miljard keert de UEFA aan coëfficiëntenpremies uit. Ajax kan daarvan zo’n 20 miljoen tegemoet zien. Daar komt nog een paar miljoen aan tv-gelden, 9 ton per punt  en een recette van ongeveer 2 miljoen per gevuld thuisduel bij.

Ter vergelijking: de startpremie van de Europa League bedraagt nog geen vier miljoen. Directeur Toon Gerbrands berekende al dat het verschil aan inkomsten tussen beide competities voor PSV zo’n vijftien miljoen zal bedragen. Ajax kon, nog los van de prestaties, al een kleine tien miljoen meer tegemoet zien. Oftewel, de financiële kloof met PSV groeit wederom.

Potindeling loting

Pot 1

Chelsea

Villarreal

Atlético Madrid

Manchester City

Bayern München

Internazionale

Lille

Sporting Lissabon

Pot 2

Real Madrid

FC Barcelona

Juventus

Manchester United

Paris Saint-Germain

Liverpool

Sevilla

Borussia Dortmund

Pot 3

FC Porto

Ajax

RB Leipzig

Atalanta Bergamo

Zenit Sint-Petersburg

Benfica

RB Salzburg

Shaktar Donetsk

Pot 4

Besiktas

Dinamo Kiev

Club Brugge

AC Milan

VfL Wolfsburg

Malmö FF

Young Boys

FC Sherrif Tiraspol