Wat een sensatie dit seizoen in de Belgische competitie! Promovendus Union Sint-Gillis heeft na 24 speelronden 54 punten opgeraapt en is daarmee de koploper. Donderdag speelde Union uit tegen Club Brugge (vooraf de nummer 3) en de club uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hield stand: 0-0.


Club Brugge schudde de portemonnee in de zomer helemaal leeg en haalde voor 46,8 miljoen euro aan nieuwe spelers. Union schraapte wat losgeld bij elkaar en kon nog net 1,2 miljoen euro spenderen, en beperkte zich vooral tot huren en transfervrije spelers oprapen.

Nog een verschilletje: Club Brugge kwam in het laatste boekjaar uit op een omzet van 68,5 miljoen euro. Union wist nog net 882.268 euro bij elkaar te schrapen.

Je voelt al aankomen wat we na deze cijfers gaan zeggen: ‘op het veld was er niks van te zien‘. Want ja, Union was toch echt stukken sterker dan Blauw-Zwart, de landskampioen van 2020 en 2021.

Nederlands blok

Club had in Ruud Vormer, Bas Dost en Noa Lang een stevig Nederlands blok. De bezoekers hadden aanvankelijk de grootste kansen, maar Bart Nieuwkoop en Dante Vanzeir misten van dichtbij.

Lang kwam na de rust niet meer terug en dat had te maken met een tactische omzetting. Niet dat die switch veel uithaalde: Club wist amper op te schuiven richting Unions doelgebied.

9 punten

Union heeft 9 punten meer dan Club Brugge en 10 meer dan de nummer 3, Antwerpen.