Schrijver en cabaretier Freek de Jonge heeft, in samenwerking met het comité Cancel Qatar 2022 en voetbalblad Panenka, een handtekeningenactie gestart tegen het WK voetbal in Qatar. Dinsdag 29 maart krijgt Marianne van Leeuwen, KNVB-directeur betaald voetbal, de petitie overhandigt.


Dit zal gebeuren in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De petitie is er omdat men het niet eens is met alle praktijken die in Qatar plaatsvinden. “Als voetballiefhebbers van Nederland vinden we het vreselijk dat onze sport wordt misbruikt door een corrupt regime, dat de mensenrechten schendt en vrouwen en lhbti’ers discrimineert”, valt onder meer te lezen in de petitie.

“Dat gebeurt ook nog eens voor een onrechtmatig toegewezen WK.” Er wordt onder andere gedoeld op de slechte werk- en leefomstandigheden voor arbeidsmigranten. Er zijn naar verluidt duizenden arbeiders overleden.

Actief verweer

De initiatiefnemers verlangen dat de KNVB met andere landen gaat samenwerken om dit WK tegen te houden. “Wij willen dat de KNVB zich uitspreekt voor verplaatsing van dit WK uit Qatar. De bond moet actief op zoek naar medestanders binnen en buiten Nederland, om samen met hen te pleiten voor verplaatsing van dit toernooi naar een ander land. En dat dan bij voorkeur in een periode die beter in de voetbalkalender past.”

Freek de Jonge sprak over de petitie in de talkshow HLF8! (zie hieronder). De loting van het WK zal plaatsvinden op 1 april, het toernooi zelf zal beginnen op 21 november.