De groepsfase van de Europa League is donderdagavond eindelijk ten einde gekomen. Helaas voor Nederland werden AZ en Feyenoord daarin uitgeschakeld. Daarom gaan we na de winter verder met nog maar 2 Nederlandse ploegen: Ajax en PSV.

Ajax komt over uit de Champions League, waar de ploeg van Erik ten Hag op de laatste speeldag uitgeschakeld werd door Atalanta. Omdat Ajax tot de beste 4 nummers 3 van de CL behoorde, heeft de ploeg een geplaatste status. PSV heeft dat óók, omdat het op de laatste speeldag de groepswinst afpakte van Granada.

‘Makkelijke’ tegenstanders

Dat betekent dus dat de 2 Nederlandse ploegen op papier een ‘makkelijkere’ tegenstander loten, namelijk een nummer 2 uit een Europa League-groep óf een slechte nummer 3 uit de CL.

Wanneer is de loting van de Europa League?

Maandagmiddag 14 december vanaf 13.00 uur is de loting van de Europa League.

Welke tegenstanders kunnen Ajax en PSV loten?

Ajax en PSV loten een tegenstander met een ongeplaatste status (zie hieronder). PSV kan Granada NIET loten, omdat die ploeg uit dezelfde poule komt. Ook kunnen clubs uit hetzelfde land niet tegen elkaar loten. Daarnaast zijn er ook nog politieke redenen om ploegen niet aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld dat clubs uit Rusland niet tegen clubs uit Oekraïne mogen loten.

Dit zijn de 32 ploegen die door zijn

Geplaatst:

Ajax

Club Brugge

Manchester United

Shakhtar Donetsk

AS Roma

Arsenal

Bayer Leverkusen

Rangers

PSV

Napoli

Leicester City

AC Milan

Villarreal

Dinamo Zagreb

Hoffenheim

Tottenham Hotspur

Ongeplaatst:

Dinamo Kiev

Krasnodar

Olympiakos

FC Salzburg

Young Boys

Molde

Slavia Praag

Benfica

Granada

Real Sociedad

Braga

Lille

Maccabi Tel Aviv

Antwerp

Wolfsberger

Crvena Zvezda (Rode Ster Belgrado)