In de Nederlandse voetbalwereld is al veel gezegd en geschreven over de actie van Orkun Kökcü. De aanvoerder van Feyenoord wilde vanwege persoonlijke en religieuze redenen niet de regenboogband dragen. Ook bij Studio Voetbal laaide de discussie op, al kwamen de aanwezige analisten er niet uit.


“Het is raar dat je wel respect hebt voor die mensen (LHBTIQ+-gemeenschap, red.), maar dan niet de band draagt”, zei Pierre van Hooijdonk. “Wat hij doet moet hij zelf weten en dat respecteer ik ook. Maar ik vind het jammer, want dit is een gemiste kans.”

Meningen verschillen

Aan tafel liepen de meningen erg uiteen. Presentator Gert van ‘t Hof koos enigszins de kant van Van Hooijdonk, terwijl Ibrahim Afellay en Karim El Ahmadi de keuze van Kökcü meer leken te begrijpen. Commentator Jeroen Grueter probeerde Kökcü’s keuze uit te leggen.

“Dit statement spreekt veel respect uit”, vond Afellay. “Hij (Kökcü, red.) zegt dat hij begrip heeft voor de mensen, dan vind ik ook dat je respect moet hebben voor zijn besluit.” El Ahmadi was het daar mee eens: “Ik vind dat je respect moet hebben voor iedereen die de band wel draagt en ook voor Kökcü’s beslissing. Iedereen heeft zo zijn eigen mening”, benadrukte de oud-voetballer van Feyenoord.

Regenboogband

El Ahmadi droeg zelf wel eens de regenboogband. “Maar ik kon daar niet over nadenken. Dat werd mij een dag van te voren medegedeeld”, aldus El Ahmadi. Hij verwees ook naar Redouan El Yaakoubi, die als aanvoerder van Excelsior ook een andere keuze maakte.

De heren bleven er zo’n 5 tot 10 minuten over discussiëren, waarna Afellay het laatste woord had. “We moeten gewoon respect hebben voor elkaar. Het feit dat je ergens niet voor staat wil niet zeggen dat je er geen respect voor kunt hebben. Dat is waar het uiteindelijk om gaat”, aldus de oud-PSV’er. “Zullen we het over voetbal hebben?”, vroeg hij daarna.

Vervolgens besprak de tafel de goede wedstrijd van Feyenoord tegen AZ (3-1 winst).