Interessante stats over scheidsrechters in de eredivisie in coronatijd! Lees hier verder hoe overtredingen, gele en rode kaarten van thuis en uitploegen onder de loep worden genomen. Hieronder een mini-uitleg en een voorproefje.

Uit het onderzoek van topmedium Tussen de Linies bleek dat scheidsrechters in dit huidige seizoen gemiddeld iets meer dan 2,5 gele kaarten per wedstrijd uitdeelden. Een letterlijke daling van 0,68 gele kaarten per pot ten opzichte van het vorige voetbalseizoen. Poh!

Vorig jaar ging het weliswaar om een gemiddelde van 3,21 gele prenten per wedstrijd. Merkwaardig, aangezien het totaal aantal overtredingen in die seizoenen kennelijk niet schrikbarend van elkaar verschilden. Dit seizoen is er dus voor een overtreding minder snel een gele kaart getrokken dan dat hiervoor wél gebeurde. Wel zit er een mysterieus verschil in het verschil in aantal kaarten dat de thuis- en uitploeg ontvangt.

W-o-w!

Zo kregen uitploegen niet alleen vaker beslissingen tegen, maar was de straf ook aanzienlijk hoger. Gelukkig is dat dit seizoen ook redelijk gelijk getrokken. Het aantal bestrafte overtredingen voor thuis- en uitploegen is ongeveer gelijk gebleven en ook het aantal gele kaarten per duel kan gelijk over de thuisspelende club en de bezoekers worden verdeeld. In-te-res-ting!

Refs worden op zeker beïnvloed door de lege stadions en dat is dus deels gunstiger geworden voor de uitspelende teams.