Ryan Babel heeft bij Kick ‘t net uitleg gegeven over zijn lyrics in zijn recent uitgebrachte track Open Letter. Hierin rapte hij over oud-medespeler Ibrahim Afellay. De Galatasaray-aanvaller suggereerde onder meer dat de oud-international met geldproblemen kampt.

Babel was niet te spreken over de manier waarop Afellay zich over hem uitte. “Ik heb zoiets van: ‘blijf gewoon jezelf’. Weet waar je vandaan komt, weet wie je collega’s waren en weet wie vroeger je matties waren. I don’t judge.” Volgens hem mag Afellay natuurlijk wel zijn werk als analist doen.

Hoe, dan?

“Zelf denk ik dat er verschillende manieren zijn hoe je kritiek geeft, helemaal als je voetballer bent geweest.” Volgens Babel had analist Afellay, die vol verbazing was over de teksten, zelf een moeizame verhouding met de media. “Een bepaalde haat, en dan heb ik het op dit moment over Ibrahim.” Ook ging hij in op hoe hij zelf met kritiek omgaat.

“Ik krijg het heel mijn leven en het doet me geen moer. Het gaat me om de manier waarop.” De 34-jarige Babel haalde voorbeelden aan. “Als ik kritiek krijg van een grootheid als Marco van Basten en hij onderbouwt het… hé, het is Marco van Basten.” Bij oud-medespelers ligt dat anders.

Way back

“Hij (Afellay) mag kritiek geven, maar als ex-collega heb je samen shit meegemaakt. Toernooien samengespeeld, gehangen op slaapkamers als we intern bleven. Snap je?”, doelende op de songtekst. “Dat was het meer. Ik praat voor veel collega’s.”