Marc Overmars vertrekt per direct bij Ajax na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke collega’s. De technisch directeur heeft zelf besloten om weg te gaan na gesprekken met de Raad van Commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar.


Over een lange periode stuurde Overmars veel grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s. Daarom stapt Overmars per direct op, meldt de Amsterdamse club in een verklaring.

‘Ik voelde opeens een enorme druk’

“Ik schaam me kapot. Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk”, aldus Overmars.

‘Grote impact op mijn privésituatie’

Overmars zegt dan ook sorry. “Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten.”

‘Ook ingrijpend voor de vrouwen’

“Dit is een dramatische situatie voor iedereen die hier op enigerlei wijze bij betrokken is. Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad. Toen wij geluiden hierover opvingen hebben we meteen gehandeld, daarbij zorgvuldig gewikt en gewogen wat het beste was om te doen”, zegt RvC-voorzitter Leen Meijaard.

‘Beste voetbaldirecteur Ajax ooit’ stapt zelf op

Toch is het Overmars zelf geweest die ontslag neemt. “Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie, dat zag hij zelf ook in.”

‘Veilig werkklimaat is heel belangrijk’

Van der Sar vindt het een grote klap voor iedereen bij Ajax. “Ik vind de situatie voor iedereen afschuwelijk en sluit me aan bij de woorden van Leen Meijaard. Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega’s te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nóg meer aandacht aan besteden. Marc en ik spelen sinds het begin van de jaren negentig samen, eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega’s in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn.”

Overmars was sinds 2012 de technische man bij Ajax. Hij werd onlangs nog herbenoemd en had een contract bij Ajax tot medio 2026. Onder zijn technische leiding groeide Ajax uit tot een kapitaalkrachtige club die in Nederland bovenaan staat en in Europa ook hoge ogen gooit.