Voormalig voetbalster en oud-bondscoach Vera Pauw is als jonge meid verkracht door een hoge voetbalfunctionaris. Dat meldde Pauw in gesprek met NRC.


In het gesprek met het medium vertelde Pauw onder meer dat de KNVB in het verleden onvoldoende heeft gehandeld na meldingen van haar over seksueel misbruik door de jaren heen.

De 59-jarige Pauw schreef in een verklaring op Twitter dat zij 35 jaar lang een geheim bij zich hield. “Voor heel de wereld. Voor mijn familie, mijn teamgenoten, mijn spelers en mijn collega’s. Ik kan het nu eindelijk accepteren.” Pauw vervolgde en schreef dat zij als jonge speelster is verkracht, later kwamen daar nog 2 seksuele mishandelingen door 2 andere mannen bij.

Misbruik

Die 3 mannen waren op dat moment werkzaam in de Nederlnadse voetballerij. “Dit is het aller moeilijkste in mijn leven. Maar eindelijk ben ik klaar om verder te gaan, ik ben trots op wie ik ben”, ging Pauw verder in haar statement.

“Alleen hen die ik kon vertrouwen, wisten van het misbruik”, ging Pauw verder. “Alleen zij wisten van het pesten, het machtsmisbruik, het intimideren en het framen.” Pauw vertelde dat zij het 35 jaar lang privé hield. “Ik heb de herinneringen mijn leven laten controleren, vol pijn en ongenoegen. Die herinneringen domineerden mijn gevoelens.”

Pauw stelde zich hierdoor anders op dan zij zich voelde. “Veel mensen zien me als de luide, harde voetbaltrainer en coach. Een harde, sterke vrouw die de top heeft bereikt in een mannenwereld. Dat ligt heel ver van de waarheid af.”

5x (!) aangeklopt bij KNVB

Pauw, die tussen 1984 en 1998 tot 89 interlands kwam en daarna (bonds)coach was van Schotland, Nederland, Rusland, Zuid-Afrika, Houston Dash (VS) en Ierland, probeerde haar ervaring aan te kaarten bij de Nederlandse voetbalautoriteiten. “Alleen mocht dat niet baten. Daarom voel ik me genoodzaakt mijn verhaal te vertellen. Ik kan niet langer stil blijven.”

Zo schreef Pauw dat zij de KNVB liefst 5 keer heeft geschreven. Ze vroeg de voetbalbond om actie en een onderzoek naar het misbruik. Zónder succes. “Omwille hiervan ben ik recent naar de politie gestapt en heb ik de verkrachting en het misbruik aangegeven. Dit voelt al voor mij als het begin van het einde, maar er gaan nog veel ergere dingen gebeuren.”

Pauw vreest een hetze, al dan niet via de media. “Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor de dingen die ik doe en voor de dingen die ik niét heb gedaan”, rondde zij af. “Geloof me: dit is echt en waar gebeurd. Door het publiekelijk te maken, zal ik te maken krijgen met ervaringen in mijn leven qua spotlights op een manier die ik nog nooit eerder heb meegemaakt.”

‘Spreek je uit’

Ze hoopt dat haar verklaring andere jonge voetbalsters, voetballers, coaches, trainers… iedereen die iets met verkrachting of misbruik te maken heeft gehad de moed heeft om ervoor uit te komen. “Deel je verhaal”, aldus Pauw. “Het zal niet makkelijk worden voor mij en mijn familie. Ik hoef me niet meer te verstoppen en wil in vrijheid kunnen leven.”

Ook bedankte Pauw haar collega’s bij de Ierse voetbalbond én stafleden voor de ontvangen steun. De bond gaf te kennen volledig achter haar te steun en Pauw volop te steunen: