Het NRC onderzoekt de gedragingen van Marc Overmars al maandenlang. Volgens het dagblad heeft de voormalig technische man van Ajax zich opgedrongen aan zeker 11 vrouwen. Hij stuurde grensoverschrijdende berichten, dickpics en hij deed het allemaal op de werkvloer.


Een van de vrouwen die NRC sprak herkende de tegeltjes op de dickpics van Overmars. Hij was op de toilet bij Ajax. “Hij appte regelmatig teksten als: ‘ik voel iets opkomen’ en ‘ik heb het warm’. Meerdere keren stuurde hij ook foto’s mee. Binnen Ajax wisten meerdere mensen ervan. Overmars had zelfs de bijnaam ‘geilneef’.

Vrezen voor hun baan

De krant zegt dat alle vrouwen anoniem willen blijven omdat ze vrezen voor hun baan. Het NRC zag WhatsApp-gesprekken in en ook de brief die Edwin van der Sar stuurde naar iedereen, naar aanleiding van The Voice of Holland. “Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen”, schrijft de krant maandagavond.

‘Stiekem foto’s maken en er om lachen’

Ook zouden sommigen vrouwen het gemeld hebben, maar zij vonden geen gehoor. “De omgeving wordt door vrouwelijke medewerkers gekenschetst als een ‘haantjescultuur’ en een ‘apenrots’. Over vrouwen worden stereotype grapjes gemaakt en ondergeschikte vrouwen worden veelvuldig op hun uiterlijk aangesproken. Degenen die een grens overgaan, worden niet gecorrigeerd. Tijdens een borrel zag een vrouw hoe een vrouwelijke collega stiekem gefotografeerd werd door een mannelijke collega, waarna het resultaat in groepsverband werd becommentarieerd”, blijkt uit het onderzoek van NRC.

Zondagavond besloot Overmars op te stappen na alle beschuldigingen. Er is nog geen aangifte gedaan tegen hem.