Het Nederlands futsalteam is uitstekend begonnen aan het EK in eigen land. Oekraïne werd verslagen met 3-2! Sportnieuws.nl was ter plekke en sprak met enkele hoofdrolspelers. “Wij zullen vechten als leeuwen om te proberen de volgende ronde te halen”, belooft Jamal el Ghannouti.


Door: Jan Koning

Oekraïne kwam snel op 1-0, daarna knokte Oranje zich terug. Mede door een kopgoal van Oekraïne. “Ik had er ‘s middags nog een mesje overheen gehaald”, refereerde Saadouni aan zijn kale kop. “En hij gleed lekker van mijn bolletje.” Dat kale bolletje was verantwoordelijk voor de 1-1 na een prachtige assist van doelman Manuel Kuijk. “En hij kan helemaal niet koppen”, glunderde bondscoach Max Tjaden op de persconferentie na afloop.

‘Klaar mee’

Tjaden liet de laatste time-out over aan zijn assistent-coach. Waarom dat was? “Ik was er helemaal klaar mee”, ging Tjaden verder met een enorme lach op zijn gezicht. “Nee, zo is de rolverdeling. Iedereen kent zijn plek en het teamgevoel is ontzettend sterk binnen deze groep.”

De time-out stond volledig in het teken van de meevoetballende keeper die Oekraìne op dat moment, bij een stand van 3-1, binnen de lijnen had gebracht. Nederland wist dat het ging komen, was er ook op voorbereid, maar toch ging het mis. Hierdoor was het de laatste minuten bij 3-2 nog billenknijpen.

Ziggo Dome

Tjaden: “Die variant die zij dan spelen, is ontzettend moeilijk te verdedigen. Je moet niet raar opkijken als we die zelf dit toernooi ook nog een keertje pikken. Ik hou wel van dingetjes pikken van andere ploegen.” De 3 punten werden in ieder geval ook ‘gepikt’ en zo begint Nederland uitstekend aan het EK in eigen land.

In een leeg Ziggo Dome helaas. Zo vond ook ook recordinternational Jamal el Ghannouti. “Daarom zullen wij vechten als leeuwen om te proberen de volgende ronde te halen. Hopelijk kunnen we dan spelen voor onze families en vrienden. Die willen we trots maken en dat is waar we het voor doen.”

Oranje harten

Trots is ook het woord dat doelpuntenmaker ‘Mo’ Attaibi gebruikt als hij praat over uitkomen voor het Nederlands Elftal. Attaibi, die een actieve rol heeft gespeeld in het binnenhalen van het EK voor Nederland, zong het Wilhelmus uit volle borst mee.

“Ik ben ontzettend trots dat ik voor Nederland uit mag komen. Wij zijn ook gewoon Nederlanders, zijn hier geboren en getogen. We mogen blij zijn dat we hier wonen en voor het Nederlands team uit mogen komen. Dat stralen we dan uit bij het volkslied en daar zijn we ons heel bewust van.”

Wereldkampioen

Een sensationeel begin voor Nederland dus. El Ghannouti, die al 156 interlands voor Nederland speelde, laat weten dat er nog meer in het vat zit. “We laten hier aan iedereen zien dat ze ons niet moeten onderschatten. Wij willen het futsal in Nederland op de kaart zetten. Wij weten wat we kunnen als team en hopen dat we nog veel kunnen laten zien tijdens de rest van het toernooi.”

Portugal

In de volgende wedstrijd – zondag 23 januari – wacht regerend Europees en wereldkampioen Portugal. Niet de eerste de beste. El Ghannouti wil niet op de zaken vooruitlopen. “Ik wil er geen percentages aanhangen met hoe groot de kans is dat we doorgaan. Je moet 2 ploegen onder je houden. Zo simpel is het. We hebben nu onze plicht gedaan door van Oekraïne te winnen. Een heel belangrijke sleutelwedstrijd. Nu hebben we nog minimaal 1 punt of 1 overwinning nodig om door te gaan. Wij dromen en we geloven erin.”