Luuk de Jong heeft zijn PSV naar de play-offs van de Champions League gebracht. Met een kopbal in de 109e minuut zette hij PSV op voorsprong in een zware wedstrijd tegen AS Monaco. Na de wedstrijd was hij nog helemaal in extase voor de camera’s van ESPN: “Dit zijn de mooie avonden, dat is zeker”, zei de matchwinner.


Het was 1 groot feest in Eindhoven na het laatste fluitsignaal en de naam van Luuk de Jong scandeerde keihard door het Philips-stadion. De man in kwestie kon het allemaal nog maar moeilijk bevatten: “Dit zijn de mooie avonden, zeker weten. Hier ben ik onder andere voor teruggekomen om deze ronde en de volgende door te komen. Het is schitterend om de winnende goal te maken om dan door te gaan. Dat is fantastisch.”

Uitputtingsslag

PSV had absoluut niet het betere van het spel en werd op momenten van het kastje naar de muur gestuurd door een sterk AS Monaco. “Monaco is gewoon een goede ploeg dat zie je aan alles, we hadden veel moeite met ze. Daarom is het knap dat we blijven knokken en strijden en dan die 2-2 maken vlak voor tijd, en dan ook nog de winnende.”

Geluk

De analisten van ESPN benoemden het geluk dat PSV had, omdat Monaco veel kansen liet liggen of niet afmaakte. Daar had De Jong weinig boodschap aan: “Voetbal is zo van de details, dat je geluk moet hebben met zo’n bal hoort erbij. Daardoor blijf je in de wedstrijd en dan moet je blijven geloven. Heerlijk om het dan zo af te sluiten.” “Het was een aardige strijd, complimenten voor iedereen hoe ze gestreden hebben.”

Gestreden

En gestreden hebben ze, in de verlenging zaten meerdere spelers erdoorheen met kramp, maar probeerden ze toch nog wat te forceren volgens de aanvoerder: “Iedereen was op en we probeerden de zijkanten te zoeken en van daaruit de ballen in te brengen en hij viel gelukkig goed bij de 2e paal. Daardoor maak je eerst de gelijkmaker, en de goal kwam door een soortzelfde situatie.”

Hij is blij om weer terug te zijn in Eindhoven, dat blijkt uit zijn antwoord als hij wordt gevraagd naar zijn tijd bij Barcelona. “Tuurlijk, Camp Nou is fantastisch, maar dit is echt mijn thuis. Om dan in zo’n belangrijke wedstrijd een goal te maken en dat het stadion dan voor je springt: dat went nooit.”

Volgende obstakel: Rangers

In de play-offs voor de Champions League mag PSV het nu opnemen tegen Rangers FC van Giovanni van Bronckhorst. Zij stuntten dinsdagavond door een 2-0-achterstand om te buigen naar een overwinning tegen Union Saint Gilloise.