Ajax, PSV, AZ en Feyenoord: 4 van de 5 Nederlandse clubs wonnen deze week in Europa. Of het nou de Champions League, de Europa League of de Conference League is: een zege levert evenveel punten op. En dus komt Nederland weer een stapje dichterbij de top 6.

Ja, de top 6! Alleen Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal staan momenteel hoger dan Nederland op die coëfficiëntenranglijst. De top 4 is ver weg, maar Frankrijk en Portugal vrezen ons. Wij kennen namelijk een heel slecht seizoen in 2017/2018, maar die punten vallen volgend seizoen weg. Als wij dít seizoen veel punten sprokkelen, kunnen we zomaar voorbij gaan aan die 2 landen.

Héél close

Momenteel heeft Nederland ongeveer 36,5 punten, waarvan er na dit seizoen ongeveer 3 wegvallen. Dat maakt 33,5, zoals je begrijpt. Portugal komt – als we de huidige cijfers aanhouden – op 35, Frankrijk op 34. Héél dicht bij elkaar! Check voor de zekerheid even deze lijst en reken dan het eerste seizoen niet mee.

Zeker als je bedenkt dat Nederland deze week 1,6 hele punten pakte. De uitleg daarover: Nederland begon met 5 teams in Europa. Een overwinning levert 2 punten op, gedeeld door het aantal teams waarmee het land begon in Europa (5). 0,4 per overwinning. Alleen Vitesse won niet van Stade Rennais.

Concurrentie

Frankrijk en Portugal begonnen met 6 teams in Europa, waardoor zij een overwinning door 6 moeten delen. Nog mooier: Portugal is al 2 teams kwijtgeraakt in de play-offs.

En de concurrentie onder ons? Die zakt steeds verder weg, terwijl zij ook allemaal al minimaal 1 team (maar vaak meer) kwijt zijn.