Louis van Gaal wist eigenlijk alles al wat er ging gebeuren vrijdagavond. Dat Oranje slechts met 1-0 wint van Letland vindt onze bondscoach dan ook helemaal niet zo gek. “Ik heb alles voorspeld, het is niets nieuws onder de zon. Zelfs het percentage balbezit had ik goed.”

De NOS kreeg weer mooie televisie met de uitspraken van Van Gaal. De oudste bondscoach ooit vond het inderdaad slecht, maar vond het niet raar dat dit gebeurde. “Wij hebben toch 15 kansen afgedwongen en zij 4. Dat is de verhouding. De uitslag is 0-1. Het had ook 1-6 kunnen zijn, maar ook 2-1. Zo is het.”

Daar was geen speld tussen te krijgen. Toch was Van Gaal ook wel kritisch op zijn ploeg. “In de laatste 20 minuten kon de tegenstander niet de ene been voor de andere been zetten. Daar moet je gebruik van maken, maar dat deden we niet. We waren slordig.”

En een complimentje voor zijn doelman, Justin Bijlow, die in een hachelijke slotminuut nog uitstekend redding bracht? “Ja mooi, maar daar staat hij ook voor.”

Nee Van Gaal keek naar het resultaat en zag ook dat de andere wedstrijd gelijk eindigde en dus eindigde de avond positief. Maar de avond is nog niet afgelopen voor de bondscoach. “We gaan zo dadelijk lekker uitgebreid uit eten en laat naar bed. Want morgen kunnen we uitslapen. En dan kijken we weer vooruit naar Gibraltar, want dat is ook niet gemakkelijk.”