Bondscoach Louis van Gaal zag zondagavond tegen Belgi:e (1-0een slechte wedstrijd, maar hij prees wel de discipline van zijn jongens.


“Het is knap. Ondanks dat je 90 minuten de onderliggende partij bent, dat je dan alsnog kan winnen”, zei Van Gaal na afloop van de wedstrijd. Hij vond dat er erg veel balverlies werd geleden, nog meer dan bij Polen. Maar hij prees 1 iemand in het bijzonder: Marten de Roon. “Hij heeft weinig ballen aan de andere kleur gegeven en hij heeft Kevin De Bruyne veel opgepakt. Dat deed hij goed, ik vond hem 1 van de beter spelers vandaag.”

Balsnelheid

Het was de bedoeling om veel balsnelheid te hebben, wat met De Roon prima verliep. Alleen moest hij wel stationnetjes overslaan. De andere opdracht, om hoog druk uit te oefenen lukte iets minder goed: “Normaal gaan we in een treintje door van De Roon of De Jong af maar de afstanden waren te groot en zij hadden een toch wat hogere balsnelheid dan wij, dus was dat lastig. Ze wilden wel, maar konden het niet. België speelde het goed uit.”

WK

Van Gaal volgt richting het WK nog 60 spelers ongeveer en niemand heeft een streepje voor. Op Memphis Depay en Frenkie de Jong na dan. Al moeten die wel fit zijn, anders gaan ze niet mee. Tyrell Malacia speelde vandaag als linker centrale verdediger, iets waar hij normaal niet staat.

Ook dat was bedacht door Van Gaal: “Omdat De Bruyne aan die kant veelvuldig speelde, dan kan je beter Malacia als pitbull hebben dan een Blind die het tactisch gaat proberen op te lossen. Daar hebben wij het de afgelopen dagen al over gehad. Verdedigend was het goed, maar opbouwend kan er nog veel beter bij hem.”

Pasveer

Ook ging het over Remko Pasveer, de keeper maakte afgelopen donderdag zijn debuut en hield de 0 en zo ook vandaag weer. Er werd gevraagd of dat al genoeg was voor een ticket voor het WK. “Nou, het ligt ook aan het team hè, dat hij de 0 kan houden”, zei de bondscoach eerst. Later in het interview dropte hij toch een behoorlijke hint en zei: “Ik denk wel dat hij mee gaat, ja.”

Verder kijkt Van Gaal met vertrouwen naar het WK, hij vertelde over de onoverwinnelijkheid van het team: “Dit elftal is moeilijk te verslaan: Dat is zeker, dat was in 2014 ook zo, daarom kwamen we toen zo ver. Dat is nu ook, ga maar tegen ons systeem aanspelen. We kunnen heel compact spelen als we minder zijn, iedereen weet wat ze moeten doen. Dat is de kracht: we zijn altijd een team.”