Premier Mark Rutte vertelde maandagavond dat het leven er in de zomer weer een stuk rooskleuriger uitziet. De Nederlandse voetbalbond KNVB hoopt dan ook na de uitspraken van het kabinet dat er wordt onderzocht of het weer mogelijk is om nog dit seizoen mét fans te voetballen. Dat schrijft de KNVB in een open brief.

‘Met de laatste ontwikkelingen komen nieuwe kansen en mogelijkheden dichterbij’, aldus de KNVB. Daarmee doelen ze op meer vaccins en dus de kans op minder besmettingen. Ook wijzen ze naar testevenementen van Fieldlabs die de afgelopen weken plaatsvonden, zoals de voetbalwedstrijden tussen NEC en De Graafschap en Almere City en SC Cambuur.

De uitslagen van die evenementen worden binnenkort gepresenteerd, maar de eerste berichten zijn goed. Verder schrijft de KNVB het volgende:

Laten we daarbij niet vergeten dat de bijna 130 wedstrijden die aan het begin van het seizoen met beperkt publiek zijn gespeeld uitstekend zijn verlopen. Dankzij alle protocollen en investeringen zijn er geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.

We onderhouden met het kabinet intensief contact over de terugkeer van het publiek in de stadions en alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen. Het kan ons ook niet snel genoeg gaan, mits uiteraard veilig en verantwoord voor alle betrokkenen. Niet alleen vinden wij niets mooier dan een spannende wedstrijd in een kolkend stadion, veel clubs schieten zonder publiek bovendien wekelijks dieper de rode cijfers in. Het afgelopen coronajaar hebben de clubs gezamenlijk al 200 miljoen euro ingeleverd. Betaald voetbal draait om het publiek, we kunnen en willen niet zonder.

Mooi dus dat er nu perspectief wordt geboden voor de komende maanden. Terrassen kunnen mogelijk op 31 maart weer open. Mensen kunnen dan in de buitenlucht en op 1,5 meter afstand van elkaar weer genieten. Dat is precies wat wij ons publiek ook te bieden hebben. Dan zijn we weer terug op het niveau waarop we het seizoen zijn gestart: plateau 6 (beperkt publiek in de stadions).

Er is dan ook nog heel veel om in de stadions van te genieten. Tot en met de laatste speelrondes staan er topwedstrijden gepland, bepalend voor de ontknoping van de competities. Hierna volgen de play-offs voor promotie/degradatie en voor Europees voetbal.

Op 18 april is de bekerfinale in De Kuip. Na een spannend KO-systeem staan twee cupfighters in de seizoensfinale. Normaal geven de supporters hun team én miljoenen kijkers thuis de ultieme voetbalbeleving. Wat hebben we dat gemist!

Geacht demissionair kabinet, laten we daarom met alle oplossingen in het achterhoofd samen kijken hoe we dit mogelijk kunnen maken.

KNVB

Eredivisie CV

Keuken Kampioen Divisie