Wekelijks is het voor de Nederlandse coëfficiëntenliefhebbers kijken wat concurrenten Frankrijk en Portugal hebben gedaan. Het is zaak voor Nederland om in de top-6 van dat klassement te komen, want dan komt er vanaf 2023/24 een extra rechtstreeks Champions League-ticket beschikbaar. Deze week is er goed nieuws! Nederland heeft weer wat gewonnen ten opzichte van de concurrentie.


AZ won met dikke cijfers van Gil Vicente (4-0) en schakelt daarmee zo goed als zeker het 2e Portugese team uit. Een lekkere meevaller voor Nederland, want zij hebben er nog maar 4 over. Frankrijk pakte helemaal geen punten, want Nice verloor op bezoek bij Maccabi Haifa.

FC Twente verloor ook. De Tukkers verdienden dus geen extra punten voor Nederland op de coëfficiëntenlijst, maar zij maken ondanks een 2-1-nederlaag in Florence tegen Fiorentina nog altijd kans op groepsfase Conference League.

Eventuele bonus

Portugal pakte wel 0,167 punten via Benfica, dat de groepsfase van de Champions League kan ruiken. Bereikt Benfica die, dan krijgt Portugal daarvoor 0,667 bonuspunten. PSV maakt na de 2-2-remise in Glasgow tegen Rangers FC ook nog altijd kans op het hoofdtoernooi van de Champions League. Nederland krijgt 0,800 bonuspunten als PSV dat kunstje flikt.

Een land krijgt 4 bonuspunten als een team de groepsfase van de Champions League bereikt. Deze punten worden gedeeld door het aantal deelnemende teams in Europa. In het geval van Portugal zijn er dat 6, Nederland is met 5 teams Europees actief.

Stand UEFA-coëfficiënten cyclus 2018-2023

5. Frankrijk – 49,997
6. NEDERLAND – 48,800 (+0,300)
7. Portugal – 46,216 (+0,167)