Henk Fraser, oud-trainer van onder andere FC Utrecht was zondagavond te gast bij Studio Voetbal. Daar werd teruggeblikt op het incident tussen de trainer en FC Utrecht speler Amin Younes. In dat voorval pakte Fraser de speler bij de keel en dat was reden voor zijn ontslag. Voorlopig vindt hij het wel even goed om niet als trainer actief te zijn.


Fraser was nuchter over het voorval. “Ik ben al heel lang trainer. Dit is een incident, maar uiteraard wel 1 met gevolgen”, zei hij. “Ik kan wel voorbeelden geven van zaken die veel erger waren, maar dat bepaal ik niet. Ik bepaal alleen nu dat ik niet de juiste keuze hebt gemaakt”, stak Fraser de hand in eigen boezem.

Het incident

Ook kwamen er meer details over het incident dat heeft voorgevallen. Het zou gaan om de reactie van Younes op een beslissing van assistent-trainer Urby Emanuelson om een goal goed te keuren. “De keuze van Emanuelson viel niet goed bij sommige spelers”, legde Fraser uit. “Voor mij was het gewoon respectloos tegenover Urby. Hij vroeg namelijk of Urby niet floot omdat hij (Deshain Redan) ook een Surinamer is. Ik vond dat minachtend.”

Oudhollandse opvoeding

Uiteindelijk ging het Fraser niet eens om die reactie maar wel om het feit dat Younes er te lang mee doorging. “Dat gebeurt nu eenmaal in het voetbal, ik vond het niet racistisch”, zei Fraser. “Feit is ook dat ik niet heb gereageerd zoals het moet. Dertig jaar geleden werd er verwacht dat ik zo’n iemand bij zijn oor pakte. We leven in een tijd waarin dat anders is. De oudhollandse opvoeding heb ik gehad. Daarin zit ik nog heel erg in hiërarchie en respect. Ik vind dat sommige dingen misschien wel doorslaan.”

Rust

Fraser heeft nu even een tijd rust, maar is niet bang om niet meer aan de bak te komen. “Zo ver heb ik er niet eens over nagedacht eigenlijk.” Die rust die hij nu heeft bevalt de oud-trainer van ADO Den Haag, Vitesse, Sparta en Utrecht wel. “Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik voor het eerst sinds ik gestopt ben met voetballen weer wat tijd heb voor andere dingen. Dat bevalt me momenteel heel erg goed”, sloot hij af.