Ruud Gullit vindt dat de KNVB een ‘blunder’ begaat door een voor volgende maand geplande herhaling van de OneLove-actie te schrappen. De voetbalbond was van plan om de aanvoerders in het betaalde voetbal in de laatste speelronde voor het WK weer een band met het OneLove-logo daarop te laten dragen, maar besloot daarvan af te zien vanwege de commotie die de actie afgelopen weekeinde veroorzaakte.


“Een blunder, echt een gemiste kans”, zegt Gullit bij Ziggo Sport. De oud-aanvoerder van Oranje is lid van de commissie-Mijnals die in 2020 werd opgezet om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden. Volgens Gullit is de commissie-Mijnals, waar ook onder anderen Humberto Tan, Daphne Koster, Marjan Olfers en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem in zitten, niet gekend in de beslissing van de KNVB om af te zien van de voor november geplande actie.

Gemiste kans

“Ze schieten zichzelf hiermee in de voet, dat irriteert me gewoon”, aldus Gullit. “Het gaat er niet zozeer om dat ze de commissie hebben gepasseerd, maar om het feit dat veel mensen bij de KNVB het niet voelen. Zij voelen niet aan den lijve wat het is om buitengesloten te zijn. Daarom is dit meer voor de bühne, om te laten zien: kijk ons eens even dit doen. Maar ze voelen de noodzaak niet, ze kunnen zich niet inleven. Dan krijg je dit soort dingen.”

Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi, de aanvoerders van respectievelijk Feyenoord en Excelsior, weigerden afgelopen zondag om de OneLove-band te dragen. Dat leidde tot heel wat commotie.

Dialoog

Volgens Gullit was dat juist goed. “Iemand gooide een steen in de vijver en de kringen werden steeds groter, dat was juist heel positief. Hierdoor kon je zien dat het nodig is om zo’n actie te voeren en dat er nog veel te doen is.” De OneLove-campagne staat voor verbinding en is tegen alle vormen van discriminatie.

“KNVB verman je!”, schreef burgemeester Marcouch op Twitter. “Met weerstand tegen OneLove onder enkele aanvoerders weet je dat je manmoedige campagne raak is en steenhard nodig. Goal: de vrijheid van de voetballer wordt de vrijheid van elke geaardheid, religie en kleur.”