Frank de Boer zag zelf ook wel dat het woensdagavond niet goed was tijdens Nederland-Schotland. Maar om nou alles ‘mislukt’ te noemen, wilde de bondscoach van het Nederlands elftal niet horen. Sterker nog, hij denkt dat er toekomst in het systeem zit.

Oranje speelde eigenlijk voor het eerst in een 352-systeem. Het zag er niet al te best uit, spelers gaven ook toe dat het wennen was. Maar De Boer ziet genoeg aanknopingspunten. “Het experiment is niet mislukt. We hebben ook maar 1 keer fatsoenlijk op dit systeem getraind, dus je kan niet zomaar verwachten dat je de sterren van de hemel speelt. Dat het beter kan en moet lijkt me duidelijk.”

De Boer gaat dan ook niet meteen terugvallen op 433. “Ik ben ervan overtuigd dat we heel goed met dit systeem kunnen spelen. Welk systeem dan ook. In de slotfase hebben we ook gevoetbald in 433 en zelfs in 343. We moeten ook kijken naar de kwaliteit van de spelers en Weghorst, Memphis en Dumfries bijvoorbeeld komen in zo’n systeem goed uit de verf. En Stefan de Vrij speelt bij Inter niet anders.”

Of het dan in de uitzwaaiwedstrijd tegen GeorgiĆ« zondag weer 433 wordt? “Dat is heel intensief, dan zet je meteen vol druk. Je komt dan op veel plekken 1 tegen 1 te spelen. Je moet je afvragen of je dat van begin af aan wil doen. Moet je dat willen? Ik maak me absoluut geen zorgen nog nu in ieder geval.”