De tuchtcommissie betaald voetbal van de KNVB heeft het sinds de aanwezigheid van de VAR een stuk rustiger. Het 1e jaar na de invoering van de VAR lag het aantal zaken nog ongeveer gelijk, zo rond de 30. “Nu zitten nu rond de 7 zaken,“ zegt Mohamed Faouzi, secretaris van de tuchtcommissie tegen het ANP.

De tuchtcommissie van de KNVB komt in actie als een speler of club niet akkoord is met een door de aanklager betaald voetbal voorgestelde straf. 1 van de weinige keren dat dat in de Eredivisie gebeurde was eind oktober. Adil Auassar van Sparta kreeg in de wedstrijd tegen Heracles Almelo rood voor natrappen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf de kaart op advies van de VAR. De aanklager deed een schikkingsvoorstel van 3 wedstrijden schorsing, waarvan 1 voorwaardelijk. De tuchtcommissie handhaafde die straf uiteindelijk.

Twijfel

Jan Henk van der Velden, secretaris van de tuchtcommissie, zegt over het aantal afnemende zaken: “Het verschil is dat er nu meer beoordelingen hebben plaatsgevonden, onder meer door de VAR met videobeelden. Clubs en spelers denken dan kennelijk: dit is al zo uitgekauwd, ook in de media. We zijn er inmiddels wel van overtuigd dat het een terechte rode kaart is. Er zijn nu meer zeven waardoor er minder doorsijpelt richting ons. Al kan het ook nog steeds zo zijn dat op specifieke onderdelen mensen het toch graag aan ons voorleggen omdat er twijfel over is.”

Elleboogstoot

De invoering van de VAR heeft ook gezorgd voor minder zware overtredingen, merkt de tuchtcommissie. Van der Velden: “Het heeft absoluut geleid tot een verbetering van het gedrag op het veld. Spelers weten dat ze de pineut bent als je een elleboogstoot geeft, ook al kijkt de scheidsrechter de andere kant op. Tijdens de wedstrijd krijgen spelers nu al vaak op de kop van hun trainer van: hoe kun je dat nou doen?”

Wie zitten er in de tuchtcommissie?

De tuchtcommissie in het betaalde voetbal bestaat uit minimaal 7 leden, waarvan ten minste de helft jurist is. De commissie telt verder 2 oud-voetballers en 1 oud-scheidsrechter. De oud-voetballers zijn op dit moment Benjamin van den Broek (onder meer oud-speler van Haarlem, FC Den Bosch en Telstar) en Richard Stolte (onder meer oud-speler van sc Heerenveen, FC Emmen en Fortuna Sittard).