Het ging de afgelopen weken vaker over voetbalgeweld dan over het spelletje zelf. In de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie ging het meerdere malen flink mis. Maandagavond kwamen burgemeesters, voetbalbond KNVB, politie en justitie bij elkaar voor een extra overleg.

Paul Depla, burgemeester van Breda, vindt dat clubs in de toekomst KEIHARD moeten worden aangepakt. Hij stelt het volgende voor:

– Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om vakken in stadions of het hele stadion te sluiten bij wangedrag van supporters;

– Clubs krijgen minpunten als zij de veiligheid niet op orde hebben.

“Een café waar het mis gaat, kan de gemeente ook sluiten. Bij voetbal hoor ik te vaak ‘ja maar’. Daar moeten we vanaf. Het is niet meer uit te leggen dat in Breda rechercheurs 3000 uur bezig zijn geweest om raddraaiers op te sporen na voetbalgeweld. Dat moet stoppen. De kwaadwillenden moeten uit het voetbal. Door ze op te sporen en uit te sluiten, maar ook door maatregelen te nemen tegen clubs”, aldus Depla in gesprek met het AD.

Beu

“We moeten dit met z’n allen blijven aanpakken, om te voorkomen dat die gasten zich onaantastbaar blijven wanen en de dienst blijven uitmaken in de stadions. We gaan alle opties verder onderzoeken. Het is niet meer uit te leggen. We zijn het zat”, bromde Depla tegenover De Telegraaf.