Bas Dost overwoog niet zo lang geleden om zijn carrière te beëindigen, maar de spits is blij dat hij daar van af heeft gezien. De 33-jarige Dost vierde zaterdag als invaller zijn debuut bij FC Utrecht met 2 doelpunten tegen RKC Waalwijk, waarmee hij zijn nieuwe ploeg een punt bezorgde (2-2).


“Ik ben de afgelopen jaren op allerlei plekken geweest. Je ziet altijd de mooie dingen: de goals die ik heb gemaakt of mooie aanvallen. Maar er komt veel meer bij kijken, er zijn ook heel veel vervelende momenten”, zei Dost bij ESPN. “Daar ga je wel over nadenken. Het is niet zo dat ik extreem heb nagedacht over stoppen, maar ik heb wel voor mezelf gekeken: wat wil ik nog? Toen kwam ik bij FC Utrecht terecht. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. De mensen waar ik mee werk behandelen me met respect en ik haal daar veel plezier uit. Dan komen de goals vanzelf. Ik ben blij dat ik hier nog sta.”

7 minuten nodig voor 1e Utrecht-goal

Dost, die op de bank begon omdat hij nog niet topfit is, kwam direct na rust bij een achterstand van 2-0 in het veld. Hij had amper 7 minuten nodig om te scoren. De spits reageerde attent toen RKC-doelman Etienne Vaessen een schot van Othmane Boussaid niet onder controle kreeg. “Je gokt op zo’n bal. Dat doe je honderden keren en heel vaak valt die bal dan niet goed. Maar die ene keer dat het wel gebeurt, daar doe je het voor. Dat is genieten, dat is het allemaal waard.”

401 competitiegoals

Het betekende het 400e competitiedoelpunt van Dost. In de slotfase volgde ook nummer 401. “Ik ben hier niet voor niets naartoe gekomen, ik wil doelpunten maken. Ik neem niet genoegen met tien goals, dat is duidelijk. Ik heb wel een target in mijn hoofd, maar dat aantal ga ik niet met iedereen delen. Het zijn er in ieder geval heel veel”, aldus de spits, die in het seizoen 2011-2012 bij sc Heerenveen topscorer van de Eredivisie werd met 32 doelpunten. Dost speelde daarna voor VfL Wolfsburg, Sporting Portugal, Eintracht Frankfurt en Club Brugge.